• Külföld
Faktor

Túl sok párzás miatt halhat ki, 14 órás aktusairól vált közismertté ez az erszényes faj

"Láttam őket nőstényeket keresve botorkálni, testük számos része vérzett, szőrük kihullott."

Illusztráció: Wikipedia

Illusztráció: Wikipedia

Veszélyeztetett fajjá nyilvánítottak Ausztráliában két erszényes fajt, amelynek hímjei belepusztulnak a túl sok párzásba.

A 2013-ban Queensland állam magasabban fekvő, csapadékosabb térségeiben felfedezett ezüstfejű antechinus és a 2014-ben felfedezett feketefarkú antechinus öngyilkos párzási szokásairól, 14 órán át tartó szexuális aktusairól vált közismertté.

A klímaváltozás, élőhelyeik elvesztése, a betegségek szintén veszélyeztetik az erszényesnyestfélék családjába tartozó kistestű ragadozófajt, és tudósok attól tartanak, hogy hamarosan kihalhat - írja az MTI.

EZT IS AJÁNLJUK:
  Eszeveszettek, egyik párzásból a másikba esnek, és az aktus maga órákig eltarthat, ami nagyon fárasztó. A teljesen egészséges hímek a szemünk láttára elhullanak az évente kéthetes párzási időszakban a dél félteke egy kietlen térségében

  - mondta Andrew Baker, a Queenslandi Műszaki Egyetem emlőskutatója. A túl sok szex miatt és a riválisokkal vívott harcban az állatok szervezetében túl sok tesztoszteron hormon termelődik, ami megakadályozza, hogy egy stresszhormon kikapcsolódjon, és ezáltal megsemmisülnek szerveik, és elpusztulnak.

  A végén már olyanok, mint a sétáló halottak

  - magyarázta Baker. Hozzátette:

  Láttam őket botorkálni napközben - holott általában éjszakai állatok - nőstényeket keresve, testük számos része vérzett, szőrük kihullott.

  Míg a nőstények életkora általában két év, a hímek elpusztulnak még az első születésnapjuk előtt. A nőstények több mint fele egyszer fial, 6-14 kicsinyet hozva világra.

  Queensland három térségében élnek ezek a fajok, a becslések szerint populációjuk kevesebb mint 250 hím és nőstény. Baker, aki részt vett mindkét faj felfedezésében, úgy véli, hogy a populáció tízszer nagyobb lehetett egy évtizede.

  Baker és kutatócsoportja verseny fut az idővel újabb populáció felkutatására, hogy tanulmányozhassák, miként lehetne megvédeni az antechinusok élőhelyeit és megmenteni a fajokat.

  Kettős tragédia, hogy miközben csak a közelmúltban fedeztük fel őket, elveszíthetjük ezeket az erszényeseket Ausztráliában, ahol a legmagasabb az emlősök kihalásának az aránya a Földön.
  Kommentek:

  Top 16