• Belföld
Faktor

Rosszul használjuk: mindenhol csökken, nálunk nő az energiafogyasztás

Ennek egyik oka, hogy rengeteg lakást sürgősen fel kellene újítani.

Míg az európai országok energiafogyasztása folyamatosan csökken, Magyarországé nő, mivel főként a lakosság esetében hiányoznak a felhasználás hatékonyságának növelését ösztönző programok - nyilatkozta a Magyar Energiahatékonysági Intézet vezetője a Magyar Nemzetnek.

Képünk csak illusztráció.

Képünk csak illusztráció.

Szalai Gabriella elmondta, hogy a korábbi stagnálást követően 2015-ben és 2016-ban nőtt az ország energiafogyasztása. A 2016-ban felhasznált 1072 petajoule energia mintegy 55 százaléka importból származott, beszerzése a bruttó hazai tennék (GDP) négy százalékát vitte el.

EZT IS AJÁNLJUK:

    Kifejtette, uniós összehasonlításban a magyar gazdaság nagymértékben energiaigényesnek számít. Egy egységnyi GDP termeléséhez 2015-ben az Európai Unió (EU) 28 tagállamának az átlagánál 86 százalékkal több energiát használt fel Magyarország, és nem csak a hagyományosan energiaigényes iparban. A szolgáltatási szektor egységnyi GDP előállításához szükséges energiaigénye is csaknem a kétszerese volt Magyarországon az Európai Unió átlagának.

    Elmondta, a lakossági fogyasztás csökkentése érdekében kulcsfontosságú lenne a lakások energetikai felújítása, miután a 4,4 millió lakás kétharmada elavult. A szakmai szervezet vezetője szerint a kormánynak a mostaninál lényegesen több pályázati lehetőséget kellene biztosítania a lakások felújítására - írja az MTI.

    Kommentek:

    Top 16