• Belföld
Faktor

Túl meleg van, elindulnak a békák

Csütörtökön felállítják a békamentő hálókat Sikondán, mert az idén a megszokottnál jóval korábban, már február közepén elindultak telelő helyükről az első erdei békák szaporodó helyük felé.

A Duna-Dráva Nemzeti Park civil természetvédelmi szervezetekkel közösen 2003 óta végez békamentést a 66-os főútról Sikonda felé vezető útszakaszon. Csütörtökön 800 méter hosszúságban fél méter magas hálót feszítenek ki, hogy megakadályozzák, hogy a békák kijussanak az útra, ahol csak elgázolnák őket az autók. A békák ilyenkor a vízhez akarnak eljutni.

Fotó: Pixabay

Fotó: Pixabay

A szárazföldi békák élete csak a peterakás idején vízhez kötött, egyébként többnyire az erdőben élnek. Kora tavasszal a napsugarak első melengető hatására a telelőhelyükről tömegesen indulnak meg a vizek felé - mondta  a Komlós Attila, a nemzeti park munkatársa az MTI-nek.

Elsőként az erdei békák, majd a barna varangyok, végül a zöld varangyok indulnak el szaporodó helyeikre. Az időjárástól függően naponta 10 és 100 békát fog fel a háló. Az állatokat a nemzeti park munkatársai és önkéntesek összegyűjtik, majd az út túloldalán lévő tavak partjához viszik. A két-háromhetes vonulási időszakban ez három-négyezer példányt jelent. A békamentők várják az önkéntes segítők jelentkezését a hálók kirakásakor és a mentéskor is folyamatosan. A részletekről a sbeka.mindenkilapja.hu oldalon lehet tájékozódni.

Top 0