• Élet
Faktor

Tudta ezt? Ezek az elhízás veszélyei

A túlsúlyosság egy, a mérsékelt elhízottság akár három évvel is megrövidítheti az ember életét.

Az orvosok jó ideje hangoztatják, hogy az elhízás számos egészségi problémához, egyebek között szívbetegséghez, stroke-hoz és rákhoz vezethet. Néhány korábbi tanulmány azt is kimutatta, hogy a fölös kilók éveket vehetnek el az ember életéből - írja az MTI. A mostani az eddigi legnagyobb tanulmány, amely a témában készült. A kutatók csaknem négymillió nemdohányzó felnőtt adatait elemezték. 32 országadatait vizsgálták a 1970-2015 közötti időszakban.

Fotó: Europress-Vanderlei Almeida/AFP

Fotó: Europress-Vanderlei Almeida/AFP

Richard Peto, az Oxfordi Egyetem munkatársa szerint az eredmények azt mutatják, hogy a túlsúlyos emberek átlagosan egy évvel, a mérsékelten elhízottak három évvel élnek kevesebbet a normálisan várható élettartamuknál.

Egy korábbi tanulmány szerint a súlyos elhízottság akár nyolc teljes évvel is megrövidítheti az ember életét. A mostani vizsgálatból az is kiderült, hogy az elhízottság sokkal veszélyesebb a férfiakra, mint a nőkre nézve.

Az idő előtti halálozás kockázata nagyjából háromszor nagyobb a fölös kilókkal rendelkező férfiaknál, mint a fölös kilókkal rendelkező nőknél.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a világszerte élő nők 15, a férfiak 11 százaléka elhízott. A szervezet becslései szerint összesen több mint egymilliárd túlsúlyos és további 600 millió elhízott felnőtt él a világon. A dohányzás után ezzel a súlyfölösleg a második leggyakoribb oka az idő előtti halálozásnak Észak-Amerikában és Európában: a dohányzás az esetek nagyjából negyedéért, a túlsúlyosság a 14-20 százalékukért felelős.

Kommentek:

Top 16