• Élet
Frányó Krisztina

Tudományos tény: a csoki okosabbá tesz

Absztrakt érvelés, jól működő memória, egyszerre több feladat végzése - egy több éves kutatás szerint mindezeket fejlesztheti a rendszeres csokoládéfogyasztás. A csokinak még ezeken kívül is vannak pozitív hatásai a kutatók szerint.

Fotó: Europress / Sean Gallup - Getty Images

Fotó: Europress / Sean Gallup - Getty Images

A kutatás még az 1970-es évek közepén kezdődött, és akkor még szó sem volt a csokoládéfogyasztás vizsgálatáról. Merril Elias pszichológus közel ezer ember kognitív képességeit vizsgálta New Yorkban – a célja az volt, hogy részletesen megismerje az ember vérnyomása és agyi teljesítménye közötti kapcsolatot. A kutatást később kibővítette a kardiovaszkuláris kockázatok vizsgálatával is, majd a kutatócsoportnak negyven év múlva új ötlete támadt: megkérdezik a résztvevőket, hogy mit ettek. Azért döntöttek az étrendi szokások beemelése mellett, mert az ételek is befolyásolják az általuk vizsgált faktorokat. Emellett a hatalmas résztvevői szám lehetőséget nyújtott annak kutatására is, hogy mi alapján választanak az emberek élelmiszereket – írja az Independent.

Ezért a kutatócsoport egy olyan kérdőívet illesztett a kutatás hatodik, 2001 és 2006 közötti szakaszába, amely az étkezési szokásokról gyűjtött össze minden adatot – a kísérlet hét, ötéves hullámból állt. Az adatokból különös eredményt szűrtek le: azok az emberek, akik hetente legalább egyszer ettek csokit, sokkal jobban teljesítettek a kognitív teszteken.

EZT IS AJÁNLJUK:

  A csokoládéteszt továbblendítése és kielemzése Georgina Crichton táplálkozáskutatónak köszönhető. Korábbi kutatásokból ugyanis az már kiderült, hogy a csokoládéfogyasztásnak számos pozitív egészségügyi hatása van, de eddig kevés vizsgálatban foglalkoztak az agyra és a viselkedésre gyakorolt hatásával. Crichton úgy gondolta, ez egy egyedülálló lehetőség – nemcsak a résztvevők hatalmas száma miatt, hanem mert az egyik legátfogóbb vizsgálatról volt szó.

  Fotó: Pixabay

  Fotó: Pixabay

  Az első elemzésben Crichton Eliasszal és Ala’a Alkerwi járványkutatóval a hetente legalább egyszer csokit fogyasztó résztvevők megismerésen alapuló tesztjeinek eredményeit hasonlították össze azokéval, akik ennél ritkábban esznek csokoládét. Végül jelentős pozitív kapcsolatot találtak a csokoládéfogyasztás és a kognitív teljesítmény között – kortól, tanulmányoktól, szívrendszeri kockázatoktól és étkezési szokásoktól függetlenül. A csokievés pozitív hatást gyakorolt a vizuális-térbeli memóriára, a szervező és munkamemóriára, az absztrakt érvelésre – mindezek a mindennapi életben például úgy jelennek meg Crichton szerint, hogy sokkal jobban emlékszünk telefonszámokra és a bevásárlólista elemeire, illetve képesek vagyunk egyszerre két feladatot végezni, mint például vezetés közben beszélünk.

  A második elemzésben a csoport azt vizsgálta, hogy a rendszeres csokoládéfogyasztásnak köszönhetően fejlődik-e a kognitív képesség, vagy éppen a jobb agyműködésű emberek esznek szívesebben csokit. Ehhez azonban a kutatóknak nem sikerült egyértelmű mintát találniuk – de Elias szerint az egyértelmű, hogy a csokoládéfogyasztás hatással van a felfogóképességre.

  Fotó: Europress / Ethan Miller - Getty Images

  Fotó: Europress / Ethan Miller - Getty Images

  Egy másik kérdés is megválaszolatlanul maradt a hatalmas adatmennyiség ellenére: hogy miért fejleszti az agyat a csoki. Elias például a tartalmazott cukormennyiség miatt eredetileg pont ellenkező eredményeket várt. A kutatók szerint több szegmensben is rejtőzhet a válasz. Az például már bizonyított tény, hogy a csokoládéban is megtalálható vegyi anyag, a kakaó flavanol javítja az agyi funkciókat azzal, hogy serkenti az agyba áramló vér mennyiségét. Emellett a csokoládé növényi eredetű metilxantint is tartalmaz, amely fokozza a különböző testi funkciókat, köztük a koncentráció szintjét is.

  A kutatók szerint azonban az eredmények nem azt jelentik, hogy mostantól kezdve minél több csokit kéne fogyasztanunk.

  Azt hiszem, kijelenthetjük, hogy mostantól bűntudat nélkül ehetünk kis mennyiségben csokoládét, amennyiben nem helyettesítjük azzal étrendünk más elemét

  – mondta Elias.

  A kutatásnak, hiába zajlik már bő negyven éve, még mindig nincs vége, és továbbra is a csokoládé terepén marad: most az ét- és a tejcsoki agyra gyakorolt hatásait fogják vizsgálni. Elias tervei között szerepel egy olyan kísérlet is, amelyben a csokoládét soha nem fogyasztók eredményeit veti össze az azt gyakran evők adataival.

  Top 16