• Belföld
Maksa Mónika

Tudják, hogy tilos, mégis torrenteznek a diákok

A Hamisítás Elleni Nemzeti Testület a 16 évesnél idősebb középiskolások körében végzett kutatást 235 középiskola bevonásával. A testület a diákok szerzői jogi védelem alatt álló tartalmakkal és hamisított termékekkel kapcsolatos véleményét és szokásait vizsgálta.

A felmérés szerint a középiskolások több mint fele, azaz 58 százalékuk szerint jól elkülöníthetők a legális és az illegális tartalmak az interneten. A tanulók fele nem próbálja meg annak ellenére sem törvényesen megszerezni a letöltött tartalmakat, hogy 60 százalékuk büntethetőnek tartja a szerzői művek – így a zene, a film, a könyvek – engedély nélküli terjesztését. 56 százalékuk a letöltött fájlok utólagos megvásárlására sem hajlandó a kutatás szerint.

EZT IS AJÁNLJUK:

  Benzsdel Miklós, a HENT elnökhelyettese elmondta, hogy a középiskolások a számítástechnikai órákon 27 százalékos arányban tanulnak a szerzői jogról. Azt is mondta, hogy erre azért van szükség, mert a tizenévesek háromnegyede még egyszer sem fizetett letöltésért, annak ellenére, hogy 78 százalékuk törvénytelennek tartja a fájlmegosztó oldalak használatát.

  Továbbra is a zenéket (88%) és filmeket (82%) keresik a legtöbben, míg játékot az internetező diákok 42 százaléka tölt le. A játékot letöltők 63 százaléka fiú, és csak 21 százalékuk lány.

  Egyre kevesebben töltik le ténylegesen a zenéket és a filmeket, inkább az interneten nézik meg vagy hallgatják azokat. Azok közül, akik filmet szeretnének nézni, 43 százalék választja a streamelést, azaz a folyamatos adatátvitellel nézhető filmeket. 2011-ben még a diákok 78 százaléka letöltötte a filmeket, mostanra már csak 68 százalékuk tölt le, a streamelés terjedése miatt.

  A streamelt filmeket a diákok 75 százaléka a nagy videómegosztó oldalakon nézi. Az ingyenes videómegosztók látogatottsága is 56 százalékról 75 százalékra nőtt 2011 óta. A filmekre szakosodott ingyenes oldalak látogatottsága ugyanannyi idő alatt 78 százalékról 70 százalékra csökkent.

  A középiskolások a zenét is streamelve hallgatják. Erre is a Youtube-ot használják a legtöbben, 90 százalékuk így kapcsolódik ki. A megkérdezett diákok 12 százaléka viszont fizetős oldalakon hallgat zenét, ami 2011-hez képest jelentős növekedés, hiszen akkor még csak 1 százalékuk tette ugyanezt.

  Top 16