• Külföld

Trump úgy érzi, ő tudna hatni Kim Dzsong Unra

Elnökké választása esetén Kim Dzsong Unnal is hajlandó lenne tárgyalni, hogy véget lehessen vetni az észak-koreai atomprogramnak Donald Trump.

Donald Trump exkluzív interjút adott a Reuters brit hírügynökségnek, azt mondta, hogy szívesen leülne tárgyalni Kim Dzsong Unnal, hogy átbeszéljék az atomprogramot.

"Beszélnék vele. Nem lenne gond, hogy szóba álljak vele" - mondta Trump az észak-koreai diktátorról. Azt is mondta, hogy nyomást gyakorolna Kínára. A politikus szerint Washingtonnak "iszonyatos hatalma" van Kína fölött, és ezt a legtöbben nem is tudják, Peking pedig egyetlen találkozón vagy egyetlen telefonhívással megoldhatná az észak-koreai problémát.

Jake Sullivan, Hillary Clinton külpolitikai tanácsadója szerint Trump bizarr érdeklődést mutat olyan külföldi "erős emberek" iránt, mint Kim Dzsong Un és Vlagyimir Putyin orosz elnök.

"Csak hogy világos legyen: Donald Trump sértegeti legszorosabb szövetségesünk vezetőjét, majd sarkon fordul és szívesen találkozna Kim Dzsong Unnal?" -kérdezte Sullivan, aki szerint Trump külpolitikai elképzelései csakis az ő számára értelmesek, "nekünk többieknek értelmetlenek".

A klímaegyezményt is újratárgyalná Trump, szerinte ugyanis más országok nem tartják be, Kína például "okádja" a füstöt a légkörbe.

"Először is: ezek a megállapodások nem méltányosak" - mondta Trump, kiemelve, hogy olyan dolgokra, amelyeket Washingtonnak azonnal meg kellene tennie, Kínának harminc évet biztosít az egyezmény.

"Ezek egyoldalú megállapodások, és rosszak az Egyesült Államok számára" - hangsúlyozza az interjúban Donald Trump.

Top 0