• Külföld
Faktor

Kitört a Twitter-háború, Trump senkit nem kímél

Trump mindig is előszeretettel használta a Twittert, kampánya során nem egy riválisát ott osztotta ki - és úgy tűnik, ezen elnökként sem akar változtatni.

Fotó: Europress / Don Emmert - AFP

Fotó: Europress / Don Emmert - AFP

Több tweetben is bírálta Trump a China Sunday nevű kínai napilapot, és azon keresztül az egész országot - írja a New York Post.

„Kína megkérdezett minket, hogy helyeseljük-e a valutájuk leértékelését – amellyel megnehezítik az amerikai vállalatok számára a versenyt –, vagy hogy egyetértünk-e az amerikai termékek súlyos megadóztatásával, esetleg a Dél-kínai-tengeren kiépülő erős katonai jelenléttel? Mert én nem hiszem!”

- írta két egymást követő bejegyzésben Trump.

Trump már elnökjelöltségi kampánya során is többször azzal vádolta Kínát, hogy manipulálja az árfolyamokat, és visszaél ezzel a helyzetével.

A mostani „Twitter-háborút” az váltotta ki, hogy Kína szombaton nemtetszésének adott hangot, amiért Trump fogadta Tajvan vezetőinek gratuláló telefonhívásait. Ezzel egy közel 40 éves némasági fogadalom ért véget: az amerikai vezetők azóta nem beszélnek közvetlenül Tajvan vezetőivel, hogy Kína kijelentette, Tajvan nem független állam, hanem az országuk része. Igaz, Trump hivatalosan még nem elnök.

De nem Kína volt az egyetlen, aki hétvégén Trump bejegyzéseinek célkeresztjébe került: a leendő elnök azokat az amerikai vállalatokat is kipécézte, akik Mexikóba költöztetik gyáraikat. Ők a bejegyzés szerint „megtorlásra” számíthatnak. Trump ugyanis adócsökkentést és olyan üzleti megoldásokat ígért, amely az amerikaiaknak biztosít munkahelyeket – a gyárak kiköltöztetésével viszont ezektől a munkalehetőségektől esnének el a lakosok. A magasabb vámok bevezetéséhez ugyan Trumpnak kongresszusi jóváhagyásra van szüksége, de sokan attól tartanak, ezzel az Egyesült Államok kereskedelmi háborúba bonyolódna.

Kommentek:

Top 0