• Külföld

Trump megbüntette volna az abortuszon áteső nőket, majd visszakozott

Donald Trump a republikánus párttal együtt többek között azért küzd, hogy az Egyesült Államokban az abortusz újra váljon illegálissá. Egy kampányeseményen viszont már arról beszélt, hogy ebben az esetben azokat a nőket is büntetné, akik abortuszt végeztetnek el - ezzel pedig újabb botrányt robbantott ki.

Fotó: Europress / Brendan Smialowski - AFP

Fotó: Europress / Brendan Smialowski - AFP

A milliárdost nem csak az abortuszpártiak és a nők kritizálták ezért a kijelentéséért, hanem még az abortuszellenes csoportok és a republikánus párt is. Trump ezért gyorsan visszakozott, és az elfogadott álláspontot hangoztatta: csak az abortuszt elkövető személyt büntetné – írja a BBC.

Trump néhány kivételes esettől eltekintve az abortusz betiltását támogatja – annak ellenére, hogy évekkel korábban, még demokrataként az abortuszhoz való jog mellett állt ki. Az Egyesült Államokban azonban 1973 óta legális az abortusz egy Legfelső Bírósági döntésnek köszönhetően, és ahhoz, hogy a magzat elvetetése újra illegálissá váljon, vagy egy újabb Legfelső Bírósági határozatra, vagy alkotmánymódosításra lenne szükség.

A republikánus párt hivatalos állásfoglalása szerint az abortuszt illegálissá kellene tenni. A konzervatív politikusok és az abortuszellenes aktivisták az abortuszt a gyilkosság egyik fajtájának tekintik, azonban az ezen áteső nőkre semmilyen büntetést nem szabnának ki – a bűncselekményt szerintük az abortuszt végző orvos hajtja végre, így őt kell büntetni.

Az álláspont oka a szakértők szerint egyszerű: a közvélemény számára sokkal inkább elfogadható lenne az abortusz tiltása akkor, ha az ezen áteső nőket nem akarják börtönbe zárni. Trump első kijelentése azonban ezt a tervet borította fel. Emiatt a konzervatív "pro-life mozgalmaknak" kényelmetlen terepen kell megvédeniük álláspontjukat, míg a republikánus jelölteket és párttagokat egyre többen kérik arra, hogy mondják el véleményüket a milliárdos javaslata kapcsán.

Az ilyenfajta forgatókönyvek azok, amelyek leginkább elborzasztják a republikánus pártot attól a gondolattól, hogy Trump lehet nemsokára az elnökjelöltjük. A meggondolatlan megjegyzései és a kaotikus interjúi ugyanis remek támadófelületet biztosít majd a demokrata jelöltnek az őszi választások folyamán.

Trump eredeti javaslatát még az abortuszellenes csoportok is kritikával fogadták, mivel túlságosan szélsőségesnek tartották.

„Trump felvetése egyáltalán nem áll kapcsolatban a pro-life mozgalmakkal, és még kevésbé azokkal a nőkkel, akiknek olyan szomorú dolgot kell választaniuk, mint az abortusz. Az életért szerveződő mozgalmak tagjai sem büntetnék azokat a nőket, akik abortuszon esnek át” – mondta Jeanne Mancini, egy pro-life szervezet elnöke.

Egyre több okból tüntetnek Trump ellen (Fotó: Europress / Kena Betancur - AFP)

Egyre több okból tüntetnek Trump ellen (Fotó: Europress / Kena Betancur - AFP)

A demokraták fő esélyese, Hillary Clinton is kritizálta Trumpot: szerinte horrorisztikus és borzalmas az elképzelése.

„Donald Trump újra bebizonyította, hogy semmit nem gondol végig komolyan, és bármit kimond azért, hogy figyelmet kapjon.”

- ítélte el riválisát Ted Cruz texasi szenátor is.

Szóvivője, Brian Phillips azt írta a Twitteren, hogy Trump nem érti a pro-life aktivisták álláspontját, mivel ő valójában nem is abortuszellenes.

A republikánus vezetők viszont az esélyek alakulása miatt aggódnak: Trump ugyanis megdöbbentően népszerűtlen a női választók körében. Ha a jóslatok beválnak, és az elnöki pozícióért végül Trump és Clinton fog megküzdeni, a női választóbázis hiánya különösen érzékenyen érintheti a republikánusokat, hiszen Clinton nagyon népszerű a nők körében.

Trump már korábban is több olyan botrányba keveredett, melyben a nőket sértegette – többek között egykori riválisát, Carly Fiorinát és a tévévitákat is vezető riportert, Megyn Kellyt is becsmérelte.

„Ha Trump eddigi, nőket sértő megjegyzései – mikor undorítónak vagy kövér disznónak nevezett minket – nem riasztottak volna meg minket, akkor a mostani javaslata fog.” – mondta Kate Black aktivista, akinek a csoportja azt szeretné elérni, hogy olyan demokrata nő legyen az elnök, aki támogatja az abortuszhoz való jogot.

Trump kampánymenedzserét, Corey Lewandowskit kedden tartóztatták le, miután megragadott és kivezettetett egy újságírónőt a milliárdos kampányeseményéről. Trump később vehemensen védte Lewandowskit, és az újságírónőt támadta.

Az utóbbi években a konzervatívok nem annyira az abortusz teljes tilalmáért küzdenek, sokkal inkább arra törekednek, hogy korlátozzák az abortuszt végrehajtó orvosok és klinikák jogait. Az abortuszpárti csoportok szerint viszont ezek az intézkedések korlátozzák a nők terhesség-megszakításhoz való hozzájutását. A szigorító törvények különösen a konzervatív déli államokban terjednek.

Top 0