• Külföld

Trump kitiltásáról egyeztet a brit parlament

Vita indult a brit parlamentben arról, hogy muszlimellenes kijelentései miatt kitiltsák-e Nagy-Britanniából Donald Trump amerikai republikánus elnökjelölt-aspiránst.

Az alsóház azután kezdett egyeztetni, hogy több mint 574 ezer aláírás gyűlt össze egy online petíción, amelynek támogatói azt szeretnék, hogy Trumpot ne engedjék be Nagy-Britanniába. A tavaly decemberi San Bernardino-i terrortámadás után ugyanis az amerikai milliárdos azt mondta, hogy ideiglenesen be kellene tiltani a muszlimok Egyesült Államokba utazását. Trumpot azért is bírálták, mert azt nyilatkozta, hogy néhány brit vidék annyira radikalizálódott, hogy az ottani rendőrök az életüket féltik.

Fotó: Europress-Robyn Beck/AFP

Fotó: Europress-Robyn Beck/AFP

Paul Flynn munkáspárti képviselő, a petícióbizottság elnöke szerint Trump kitiltása "súlyos hiba lenne", mert az áldozatként tüntetné fel a Fehér Házra pályázó milliárdost. A képviselő úgy véli, hogy eleve hiba volt túl nagy figyelmet fordítani az aspiránsra.

Flynn párttársa, Tulip Siddique ellenben a kitiltás mellett érvelt, mondván, hogy Trump "a világ legfontosabb állására pályázik". Szerinte az aspiráns szavai nem viccesek, hanem mérgezőek. David Cameron brit miniszterelnök korábban elítélte Trump kijelentéseit, azokat "megosztónak, ostobának és helytelennek" nyilvánítva. 

A brit törvények alapján a 100 ezer aláírást meghaladó, e-mail címmel is megerősített petíciókról parlamenti vita indítható. A kormány egyébként olyan embereket is kitilthat, akinek jelenléte "nem segíti elő a közjót".     

Top 0