• Belföld
Faktor

Erre az öt trükkre nagyon figyeljen, ha idegen kopog be

A trükközős tolvajok legtöbbször az emberek jóindulatát vagy hiszékenységét használják ki, és hétről hétre újabb áldozatokat találnak. Mindig érdemes résen lenni, ha idegen kopogtat be hozzánk.

Mivel az időseket könnyebben át lehet verni, őket célozzák, de a többieknek is résen kell lenniük. Összegyűjtöttünk öt gyakori átveréstípust, amire mindenképp érdemes figyelni.

Illusztráció.

Illusztráció.

1. Mosdóba kéredzkedő, vizet kérő idegenA héten például a téti rendőrök állítottak elő két szili lakost, mert ellopták egy idős nő arany nyakláncát. Eredetileg a mosdóba kéredzkedtek be hozzá.

Ilyenkor az elkövetők vizet kérnek, vagy a mosdóba akarnak menni és benyomulnak a lakásba. Legtöbbször nem egyedül teszik ezt, mert amíg az áldozat az egyikükkel foglalkozik, a másik elveszi az értékeket. Ha valaki vizet kér, ne engedje be, adja ki neki a poharat! Ha egyedül van otthon mosdóba se engedje be őket!

2. Eladó/kiadó lakást kereső emberekA következő kérdések mindenképp gyanúsak, ha csak úgy bekopog velük valaki önhöz:

Van ebben a házban eladó lakás? Megnézhetem a szobák elosztását? Kiadó ez a lakás?

Ha nem akarja eladni vagy kiadni a lakását, akkor ezeket a kérdéseket meg se hallja! Ne engedje be az ilyen embereket, de a legjobb, ha ajtót se nyit, nehogy erőszakkal belépjenek önhöz!

3. Unokázós csalókHa az unoka nevében kérnek pénzt, mert bajba jutott, az bizony átverés. Van, hogy személyesen jelennek meg az ismeretlenek, de olyan is, hogy az éjszaka közepén telefonálnak, és az idős emberek gyerekei vagy unokái nevében sürgősen pénzt kérnek, mert állítólag balesetet szenvedtek.

Miért sürgős? Miért nem az unoka jön? Miért idegenek kérnek a nevében pénzt? Ne dőljön be az ilyen trükköknek!

4. Késélező "szakember"Ha élesek otthon a kések, ha nem, akkor se higgyen annak, aki azzal kopog be, hogy:

Olcsón megélezem a késeit, csak 650 forint, és néhány perc. Na adja csak!

A hiszékenyek odaadják a késeiket, végre nem kell bajlódni! Amikor azonban a köszörűs ember visszatér, kiderül, hogy centinként 650, és persze nem tud visszaadni. Már az első mondatnál küldje el és semmiképp ne adjon neki pénzt!

5. Vizes, villanyórás, gázosHa a szolgáltatótól nem kapott értesítést, de valaki úgy mutatkozik be, mint vízóra-leolvasó, villanyóra-leolvasó, vagy gázóra-leolvasó, akkor az ajtóban bizony egy csaló áll. Előzetes értesítés nélkül ugyanis egyik szolgáltató sem keres fel senkit, hiszen lehet, hogy nem találnak otthon senkit.

Inkább kérje el az igazolványát mindenkinek, aki így mutatkozik be, és ha nincs neki, ne engedje be! Pénzt pedig nekik se adjon soha!

Kommentek:

Top 0