• Belföld
Faktor

Így emlékszik magyar barátja a túszejtésben elhunyt hős francia csendőrre

Magyarországi barátai is bátor, elkötelezett férfiként ismerték meg.

Egész Franciaország siratja a pénteki terrortámadás áldozatául esett Arnaud Beltrame csendőrt. A hős férfira Beatrix, egy magyar ismerőse emlékezett a Borsnak, azt is elmondta, hogy Beltrame semmit nem várt jobban, mint a júniusi esküvőjét.

Négy embert gyilkolt meg az Iszlám Állam nevében a marokkói származású Redouane Lakdim a franciaországi Trébes-nél. Először egy autót állított meg, aminek sofőrjét megsebesítette, utasát lelőtte, majd kocogó rendőrökre tüzelt. Ezután a helyi szupermarketben túszokat ejtett.

Ott két embert ölt meg, majd amikor a rendőrök megérkeztek, a többségüket elengedte. Salah Abdeslam, a párizsi merényletek fő szervezőjének szabadon bo­csátását követelte. A francia csendőrség 44 éves alezredese, Arnaud Beltrame önként vállalta, hogy a támadóval marad mindaddig, amíg az utolsó túszt el nem engedi. Súlyos sérüléseket szerzett, amikor a rendőrség tüzet nyitott a terroristára, késő este pedig belehalt a sérüléseibe a kórházban.

A csendőrt Goór Beatrix is gyászolja, aki párján keresztül ismerte meg a férfit 14 évvel ezelőtt Párizsban. Beatrix a Borsnak mesélt az elhunyt rendőrről: "E­lragadó, nyitott, dinamikus személyiség volt. Gyors észjárású, sportos, tele lelkesedéssel a hivatása, a hazája, az élet és az emberek iránt. Imádta a francia történelmet, az utolsó részletig ismerte a francia legendákat. Egy igazi idealista volt, hű az elveihez. Szerette a kihívásokat, ugyanakkor rendkívül szívélyes és barátságos volt. Családja, barátai, de beosztottjai is rajongtak érte" – mesélte a csend­őrről a nő, aki néhány hónapja találkozott a férfival.

"A párommal 10 napja beszélt utoljára, nagyon készült a júniusi esküvőjére. Mindig is szeretett volna megházasodni és gyerekeket, de a hivatása volt az élete. Kész volt mások segítésére, a gyengébbek védelmezésére anélkül, hogy saját sorsán siránkozna. Pénteken veszélybe kerültek a honfitársai. Egyértelmű volt, hogy közbelép" – jellemezte barátját Beatrix.

Fotó: Europress - AFP/Pascal Pavani

Fotó: Europress - AFP/Pascal Pavani

A férfi 2016-ban polgári szertartás során házasodott össze feleségével. Egyházi esküvőjük idén júniusban lett volna. Jean-Baptiste atyához jártak jegyesoktatásra. "Bátor tettét egyedül erős hite magyarázhatja, ami aznap mindent felülírt. Sosem lesznek gyermekei, de hősiessége, úgy hiszem, sok mindenkit ösztönöz majd arra, hogy életü­ket áldozzák Franciaországért és a kereszténységért" – méltatta a csendőrt a pap, aki a kórházban adta fel az utolsó kenetet a férfinak.

Amikor édesanyja, Nicolle megtudta, hogy a rendőrök közül önként jelentkezett valaki túsznak, sejtette, hogy a fia az. Dél-Franciaországba – a tragédia helyszínére – felesége, Marielle miatt költözött. Áprilisban ünnepelte volna 45. születésnapját.

Emmanuel Macron francia államfő is gyászolja a hőst, úgy fogalmazott: Arnaud kivívta az egész francia nemzet tiszteletét és csodálatát, kivételes bátorságról és önfeláldozásról tett tanúbizonyságot.

Kommentek:

Top 0