• Belföld
Faktor

Magyar kutatók jöttek rá: a lelki trauma megbetegíti a kutyákat is

Azok a kutyák, akik életük során valamiféle megrázó élethelyzetet éltek át, nagyobb valószínűséggel szenvednek egészségügyi panaszoktól.

A kutya (Canis lupus familiaris) várható élettartama ugyan hat-tizenkilencszer rövidebb az emberénél, az állatorvostudomány legfrissebb eredményeit bemutató Frontiers of Veterinary Science folyóiratban ismertetett friss magyar kutatás mégis meglepő összefüggést talált az ebek és az emberek demográfiai mutatói között - írja a Quibit.

Illusztráció.

Illusztráció.

A kutyák az emberhez hasonlóan a kölyök-, kamasz-, felnőtt- és időskor stációit járják be, míg szerencsés esetben megélik a matuzsálemi kort. Az ELTE Szenior Családi Kutya Program legújabb kutatása az életkor és az egészségi állapot kapcsolatát vizsgálta kutyákon, figyelembe véve az állatok és gazdáik számos egyéb tulajdonságát is. A várható élettartam és az egészségben eltöltött évek száma (az az időtartam, ameddig a szervezet nem szenved súlyos vagy krónikus betegségektől) azonban a fajta és a méret mellett függ egyéb tényezőktől is, mint például a táplálkozás, az életmód vagy a genetikai adottságok. 

Az elhízás, mint kutyabetegségAz életkor és az aktivitás változásával a kutyák tápanyagszükségletei megváltoznak, csakúgy, mint az embereknél. Jelenleg az Egyesült Királyságban a kutyák 60 százaléka túlsúlyos vagy kövér, ami 20 százalékkal több, mint 2007-ben, és szorosan követi az emberek körében is gyorsan terjedő angliai elhízottsági hullámot. 

„Óriási probléma, hogy a gazdák nem ismerik fel időben, vagy nem ismerik el, ha kutyájuk hízni kezd” – mondja Kubinyi Enikő,az etológia tanszék tudományos főmunkatársa, a kutatócsoport vezetője. A túlsúly megállapításának egyik módja különböző testkondíció-skálák használata. A túlsúlyosként vagy kövérként kategorizált kutyák nagyobb eséllyel szenvedtek egészségügyi problémáktól a 3-6 és a 8-10 éves korcsoportokban. Körükben gyakrabban fordul elő a cukorbetegség, az ízületi gyulladás, vizeletvisszatartási zavarok, valamint légzési elégtelenség. Ennek következtében a túlsúly mára a kutyák egészségét veszélyeztető legkomolyabb rizikófaktorrá lépett elő.

A kutatás kitér arra, hogy a keverékeknek gyakran hosszabb várható élettartamot tulajdonít a szakirodalom, aminek okaként a nagyobb genetikai változatosságból fakadó jobb ellenállóképességet szokták megemlíteni. Az újabban közölt eredmények árnyalják ezt a képet. Úgy tűnik, hogy bizonyos betegségek a fajtatiszta, más kórképek pedig a keverékek körében fordulnak elő gyakrabban – állítják a magyar etológusok. A legfrissebb adatok szerint a keverékek is hordozzák genetikailag a betegségekre való hajlamot, a fajtatisztáknál azonban ezek meg is jelennek.

Traumák és kutyabajokAz ELTE mostani kutatása arra jutott, hogy a magyarországi fajtatiszta kutyák körében korábban bukkannak fel egészségügyi problémák, mint a keverékeknél. A legidősebb, 12 év feletti korcsoportban is nagyobb a keverékek aránya, mint a fiatalabbaknál, ami arra utal, hogy a fajtatiszták rövidebb ideig élnek, mint keverék társaik. Tehát ebben a magyar mintában valóban a keverékek bizonyultak egészségesebbnek. Az idős kutyák gazdái gyakrabban számoltak be egészségügyi problémákról, nem megfelelő kondícióról, gyógyszeres kezelésről. 

Az ELTE kutatói a világon elsőként elemezték a traumatikus események hosszú távú hatását a kutyák egészségére. Azok a kutyák, akik életük során valamiféle megrázó élethelyzetet éltek át, nagyobb valószínűséggel szenvedtek egészségügyi panaszoktól. Az etológusok felmérték, hogy milyen események lehetnek különösen megrázóak. A gazdák beszámolói szerint ilyen, ha a kutya menhelyre került, gazdát váltott, elveszett, súlyos sérülést szenvedett, vagy megváltozott a gazda családjának szerkezete (többnyire születés vagy halál miatt).  Az ELTE kutatóinak eredményei hasonlóak az embereknél feltárt összefüggésekhez, ahol a gyermekkorban átélt traumatikus élmények komoly negatív hatással bírnak a szellemi és fizikai egészség alakulására, a többszörös traumatizáció pedig ezzel arányosan növeli a károsodás mértékét. Az ismételten átélt, extrém stresszel járó élethelyzetek ugyanis a stresszhormon szint emelkedéséhez, ezzel az immunrendszer csökkent működéséhez és felgyorsult öregedéshez vezetnek.

A tanulmány szerzői szerint a magyar mintában felmért kutyák nagy része átélt ilyen traumatikus eseményeket, a társállatok életminősége és egészségi állapota sajnos ebben is a humánvalóságot tükrözi.

Kommentek:

Top 0