• Tudomány
Faktor

Fiúk és lányok: a traumára is másképp reagálnak

A kutatók azt gondolják, hogy a poszttraumás stressz eltérő hatással lehet a fiúk és a lányok agyfejlődésére.

Illusztráció.

Illusztráció.

Egy új kutatási eredmény szerint másként reagál a fiúk és a lányok agya a traumára – írja a 24.hu.

A vizsgálat során négy különböző csoportot figyeltek meg: trauma utáni tüneteket produkáló fiúkat és lányokat, illetve egy-egy csak fiúkból és csak lányokból álló kontrollcsoportot. A kutatásban 59, 9-17 év közti gyermek agyát térképezték fel, akik több mint 6 hónappal a vizsgálat megkezdése előtt estek át a traumatikus élményen.

EZT IS AJÁNLJUK:

    A vizsgált terület az agynak az érzelemmel, a tudatossággal és az empátiával összefüggésbe hozható része, amely a traumát megelőzően nagyjából azonos méretű volt mindkét nemnél. A szakértők azonban megfigyelték, hogy trauma után a fiúk oldalbarázdáinak elülső része megnövekedett, míg a lányoknál épp ellenkezőleg: csökkent.

    A jelenségre a legvalószínűbb magyarázat az, hogy a poszttraumás stressz (szorongásos zavar, amely a trauma után alakulhat ki) egészen más hatással lehet a fiúk és lányok agyának fejlődésére. Kérdések azonban felmerültek, hiszen a kutatók az agy korábbi fejlettségét nem tudták felmérni, és azt sem tudják biztosan, hogy ok-okozati összefüggés van-e a trauma és az érintett agyterület nagysága között.

    A mostani eredmények tehát kiegészítésre, pontosításra szorulnak. Az elmélet alátámasztásához szükséges az agy fejlődését befolyásoló egyéb tényezők figyelembe vétele is, mint például az idő és az életkor. De a kutatóknak azt is fel kell térképezniük, hogy az egyes régiók fejlődésében van-e nemek szerinti különbség.

    Kommentek:

    Top 16