• Belföld
Faktor

Tragikusan fiatalon hunyt el Béla, miután megcsípte egy méh

A szülők fél napig nem tudták, hogy a fiuk kórházban fekszik.

Soha azelőtt nem csípte meg méh a 32 éves Bélát, így szülei nem is sejtették, hogy allergiás a csípésre.

Képünk illusztráció.

Képünk illusztráció.

Gyászol a Borsod megyei Ti­szalúcon élő család. A fiú, Béla két hete pénteken, este nyolckor ment át a falu másik felébe, hogy segítsen legjobb barátja házi méhészetében néhány kaptárt felpakolni a kocsira. Egész éjszaka dolgoztak volna, Bélát ezért csak másnap reggelre várták haza. Az egyik méhkas azonban megbillent, és a 32 éves fiatalembert a karján megcsípte négy méh - írja a Bors. Csak ekkor derült ki, hogy allergiás a csípésükre.

Először a gyomrát és a kezeit fájlalta, magának próbálta kiszedni a fullánkokat, aztán összeesett. Levegőért kapkodott, pokolian szenvedhetett, a fűcsomókat marta a földön kínjában.

Béla barátjának a szülei is ott voltak a balesetnél, azt mondják, késett a mentő, de kiderült, a csípés után csak húsz perccel értesítették az ügyeletet. A férfit kétszer élesztették újra a helyszínen, nagy nehezen visszahozták a keringését – mondta a szerencsétlenül járt fiú édesanyja, Erzsébet.

Béla édesanyja éppen egy pszichológiai képzésen volt a baleset másnapján, amikor a tragikus hír érkezett.

A férjem hívott, hogy sürgősen menjek haza, mert a fiunkat megcsípte egy méh és haldoklik. Azt sem tudtam hirtelen, mihez kezdjek. A miskolci kórházba érve derült ki, hogy már előző este bevitték, de minket erről senki nem értesített! Béci az intenzíven feküdt, ahol közölték: már soha nem fog felébredni

– nyilatkozta az 51 éves asszony. A fiú még két napig bírta, aztán hétfőre feladta a szervezete a küzdelmet.

A portál szerint a két fiú a rakodásnál nem viselt védőruhát. Béla családját na­gyon bántja, hogy a méhekkel foglalkozó család nem értesítette őket a csípés után. Erzsébet határozottan úgy véli: joga lett volna ott lenni a kórház­ban az első percektől a fia mellett.

A gyászoló édesanya ügy­vé­det fogadott, és a rendőrség­ben bízik, hogy kiderítsék, történt-e bármilyen mulasztás. A Miskolci Rendőrkapitányság közigazgatási eljárásban vizsgálja a rendkívüli haláleset kö­rülményeit. A fiú búcsúztatására csak a hatósági boncolás után kerülhet sor.

Méhcsípés esetén azonnal hagyja el a baleset helyszínét, csípéskor a méh ugyanis nemcsak mérget bocsát ki, hanem egy olyan feromont is, amely a közelben lévő többi méhet figyelmezteti. Csípés után azonnal távolítsa el a méh fullánkját. Legyen gyors, mert a csípés után akár még egy percig is pumpálhatja a mérget a szervezetbe. Próbálja meg a fullánkot a körmével vagy a bankkártyája segítségével kiemelni – anélkül, hogy összenyomná. A piros, duzzadt bőrterületre tegyen hideg borogatást. Viszketés ellen hatékony antihisztamint, szteroidot vagy mentolt tartalmazó kenőcsöt használjon.

Top 0