• Autó
Faktor

Toyota Corolla teszt: nem megy ki a divatból

Több mint ötven éve színesíti a világ utcaképét a Toyota Corolla, és úgy tűnik, hogy ez még évtizedekig így is marad. Három évvel a tizenegyedik generáció premierje után a japánok átdolgozták a világ egyik legnépszerűbb autóját, az alapok azonban nem változtak.

Hogy néz ki?

A hozzánk Törökországból érkező Corolla nem az európai ízlésvilágot, sokkal inkább egy általános 2017-es kinézetet kapott. Merész vonalakkal, hunyorító arckifejezéssel, sok krómmal és olyan hátsó lámpákkal, amelyek akár elöl is lehetnének. Az Executive felszereltség LED-es lámpái és szép, 17-es felnijei friss megjelenést kölcsönöznek. A 2,7 méteres tengelytáv maradt, ahogy a kocsi egyéb méretei sem változtak, a belső annál inkább.

Fotó: Járműipar.hu

Fotó: Járműipar.hu

Kifinomultabb, elegánsabb, minőségi lett. A csúcsfelszereltségű, bőrös modellbe behuppanva – jó mélyen ülünk – úgy éreztem magam, mint egy korábbi Lexus IS-ben. A héthüvelykes érintőképernyő informatív és elég gyors, a műszerórák közötti pici monitor is színes és sokoldalú. A klíma billenő kapcsolói igényesek. Az ülésfűtés gombjai ősrégiek, el is dugták őket, a középkonzol alsó fertályán egy zárható üregbe száműzték mindkettőt. Hamar befűt az elektronika, aztán meg éget.

A csomagtartó 452 literes, egyszerű a burkolata, már ahol van, a fedél csúnya hanggal puffan, a lengőzsanérok szabadon futnak, igénytelen megoldások rontják a Corolla praktikumát.

Hogy megy?

Nem változtattak az előd (és annak elődje) 1,6 literes VVT-i technológiás szívómotorján. Az egység 132 lóerős (percenként 6400-as fordulatnál), legnagyobb forgatónyomatéka 160 Nm (4400-as percenkénti fordulaton). A tesztelt modellben fokozatmentes automatikus váltó dolgozott, annak minden előnyével és hátrányával. Gyorsan reagál, mindig egyenletes teljesítményt nyújt, nem fogyaszt túlzottan sokat és nem is túl drága.

Fotó: Járműipar.hu

Fotó: Járműipar.hu

Ezzel szemben azonban lassan indul el vele a Corolla, kellemetlen a fokozatmentesen erősödő, aztán állandósuló motorhang és nincs hozzá stop-start sem. Kézzel is válthatjuk a hét programozott fokozatot, de semmi értelmét nem láttam, hacsak nem akarjuk a váltóval a motort fékezni lejtőn. Kapcsolhatunk sport módot is, de nem igazán történik semmi, az autó vezetése ettől sem lesz izgalmasabb. Ha nem nyomjuk agyon a pedált, még egy eco felirat is örvendeztet amellett, hogy 7 liter körül tartjuk az átlagfogyasztást (100 kilométerenként). Álló helyzetből 100 kilométer/órás sebességre 11,1 másodperc alatt gyorsul fel, kézi váltóval ez csak 10 másodperc lenne.

Arról, hogy milyen élmény vezetni, és mennyibe kerül, a Járműipar.hu oldalán olvashat.

Kommentek:

Top 0