• Külföld
Faktor

További szigorításokat vezet be Szlovénia a határon

Szlovénia további szigorításokat vezet be Horvátországgal közös határán. A rendőrség visszafordítja azokat a migránsokat, akik nem felelnek meg az előírt feltételeknek és nem kérnek menedékjogot Szlovéniában.

Fotó: Europress / Rene Gomolj - AFP

Fotó: Europress / Rene Gomolj - AFP

Vesna Györkös Znidar szlovén belügyminiszter azt mondta, a szigorításokra azért van szükség, hogy csökkentsék a migránsáradatot, valamint, hogy Szlovéniában ne torlódhassanak fel a gazdasági bevándorlók.

Ausztriába péntektől naponta legfeljebb 3200 migráns léphet be, a határ menti térségben pedig mindössze 80 menedékkérelmet fogadnak, és csak azokat a migránsokat fogadja be Ausztria, akik háborús területről érkeztek.

EZT IS AJÁNLJUK:

    Györkös Znidar azt is mondta, korlátozni akarják a migránsok szervezett szállítását, ami miatt várhatóan ellenőrizetlenül érkeznek majd bevándorlók a zöldhatárra. Ezért a kormány javasolni fogja a parlamentnek, hogy hatalmazza fel a hadsereget, hogy segítséget nyújthasson a rendőrségnek a határ őrzésében.

    Azt mondta: "Horvátország biztonságos országnak számít, ezért lehetséges, hogy nem mindenki menedékkérelmét bíráljuk majd el pozitívan. Ugyanakkor azt szeretnék elérni, hogy akiknek valóban szükségük van segítségre, azok megkapják" - írja az MTI.

    A kormány módosította a biztonságos származási országok listáját is, és több országgal kibővítette azt, hogy hatékonyabban utasíthassa vissza a megalapozatlan menekültügyi kérelmeket. Biztonságos származási országnak számít a jövőben Algéria, Banglades, Egyiptom, Tunézia, Marokkó, továbbá Albánia, Koszovó, Macedónia, Szerbia, Bosznia-Hercegovina és Törökország is.

    Top 16