• Politika
Faktor

Köznevelési kerekasztal: nem lesz év közbeni nyugdíjazás

Ülésezett a Köznevelési Kerekasztal. A résztvevők megállapodtak a nyugdíjas tanárok továbbfoglalkoztatásának feltételeiről. Erről Palkovics László oktatási államtitkár beszélt az ülés után. Ez a tiltakozók egyik fő kifogása: a nyugdíjkorhatárt betöltő tanároknak akár év közben el kell mennie nyugdíjba, magukra hagyva a gyerekeket.

Palkovics László azt mondta, hogy adott esetben az intézményvezető döntése alapján lesz mód a nyugdíjkorhatárt elért tanárok, legfeljebb kétéves továbbfoglalkoztatásra. Fontos, hogy ezeknek a tanároknak ne vesszen el a tudása, ezért lehetőség lesz arra, hogy szakértőként továbbfoglalkoztassák őket. Ezt Bella Tibor a foglalkoztatási munkacsoport vezetője is nagy előrelépésnek tartja.   

Balról: Sipos Imre helyettes államtitkár, Palkovics László államtitkár és Bíró Gábor.

Balról: Sipos Imre helyettes államtitkár, Palkovics László államtitkár és Bíró Gábor.

Jelenleg a tanároknak abban a hónapban el kell menniük nyugdíjba, amikor betöltik a nyugdíjkorhatárt. Vagyis: ha a tanév közepén, akkor is. Így sok esetben tanár nélkül maradnak a gyerekek abból a tantárgyból, amit tanított - a helyettesítő tanároknak pedig nem ez a szakterülete.

Az államtitkár arról is beszélt, hogy jövő héttől az iskolaigazgatók rendelkezésére áll azt a kártya, illetve készpénz, amiből az iskolák a mindennapi működéshez szükséges kiadásaikat fedezhetik. A szakszervezetekkel folytatott sztrájkbizottsági tárgyalások április 4-én folytatódnak.

Bíró Gábor a fenntartói munkacsoport vezetője azt mondta, hogy nem kerülhető meg az állami fenntartás a jövőben sem. Az az álláspontjuk, hogy továbbra is kell egy központi szervezet, ami alá tagozódnának a szervezeti egységek. Az új szervezeti struktúra a megyékhez, járásokhoz igazodik majd. 

Minőségorientált, költséghatékony, profi fenntartói működésre van szükség.

- mondta Bíró Gábor. A hatékonyság növelésébe beletartozik a gazdasági racionalitás és a pedagógiai hatékonyság is. Ezért javasolják, hogy az iskolaigazgatók nagyobb jogokat kapjanak a jelöltek, pályázók meghallgatása, kiválasztása során. És az is nagyon fontos, hogy a törvényben előírt feladatokhoz, törvényben legyenek garantálva a források. A részletes javaslatot a május 17-i kerekasztal ülésre dolgozzák ki.

Bella Tibor

Bella Tibor

Bella Tibor arról is beszélt, hogy felül kell vizsgálni a helyettesítések rendszerét, mert most a belső helyettesítések rendszere "minimálisan működik", a külső pedig gyakorlatilag nem működik.

Sipos Imre köznevelési helyettes államtitkár a jövő heti pedagógusakciókról azt mondta, hogy „adatbekérés és retorzió" eddig sem volt és ezután sem lesz a Klik részéről.  

Top 0