• Külföld

Tovább szedi áldozatait a kanyaró: újabb két gyerek halt meg

Kettővel nőtt a kanyarójárvány halálos áldozatainak száma Romániában, miután egy 17 éves és egy másfél éves gyerek is meghalt - jelentették be kedden a román hatóságok.

A román egészségügyi miniszter tanácsadója egy sajtótájékoztatón elmondta: a 17 éves lány nem csak kanyaróban szenvedett, hanem egyéb betegsége is volt.

Sem a lány, sem a másfél éves gyerek nem volt beoltva kanyaró ellen.

Április 7-ig Romániában 4090 kanyarós megbetegedést jegyeztek. A járvány leginkább az ország nyugati részét érinti.

A kanyaró elleni vakcina beadatását gyermekeknek 2014-ben kezdték tömegesen megtagadni Romániában a szülők egyes televíziós személyiségek és az ortodox egyházhoz közel álló alapítványok által indított kampány hatására.

Az egészségügyi minisztérium kedden társadalmi vitára bocsátott egy törvénytervezetet, amely az oltást szabályozza. Romániában eddig nem létezett oltástörvény – írja az MTI.

A román egészségügyi miniszter kedden elmondta, a most közzétett tervezetben egyelőre nincsenek konkrét szankciók az oltás beadatását elmulasztó szülők ellen, mert az a cél, hogy a társadalom minél szélesebb körben elfogadja az oltástörvényt. Hozzátette: a társadalmi vita során a törvényt kiegészítik egy fejezettel, amely tartalmazni fogja azokat büntetéseket, amelyek a legelfogadottabbak és a gyerekek megfelelő beoltási arányát is garantálják.

Kommentek:

Top 0