• Külföld
Faktor

Nem ért véget a szörnyűség, elszenesedett holttestek feküdtek a szállodában

A kabuli szállodában több külföldi veszítette életét, sok a sebesült is.

Legalább 22 holttestet szállítottak el az afgán fővárosnak abból a szállodájából, amelyet hat tálib fegyveres támadott meg a hét végén - derült ki az egészségügyi minisztérium hétfői tájékoztatásából.

Több holttest annyira elszenesedett - mondta el Váhid Madzsroh, a tárca szóvivője -, hogy DNS-vizsgálatot kell majd végezni az áldozatok azonosítása érdekében.

Fotó: Europress - AFP/Wakil Kohsar

Fotó: Europress - AFP/Wakil Kohsar

EZT IS AJÁNLJUK:

  Az afgán belügyminisztérium korábban arról számolt be, hogy az Intercontinental szállodában 18-an haltak meg, ebből 14 volt a külföldi - írja az MTI.

  Az afgán titkosszolgálat egyik illetékese azt mondta, hogy a különleges erők által megölt hat fegyveres támadó holttestét az áldozatokétól külön őrzik.

  A támadók szombat reggel indították akciójukat, a szálloda halljába behatolva. Egy biztonsági forrás szerint két támadó vendégként bejelentkezve az éjszakát a szállodában töltötte. A fegyveresek külföldieket és afgán tisztviselőket vettek célba. Több mint 150 embernek, közte 41 külföldinek, ugyanakkor sikerült kimenekülnie az épületből. Az ostrom és azt követő tűzpárbaj mintegy 13 órán keresztül tartott. Tíz ember megsebesült, köztük az afgán biztonsági erők hat embere is.

  Nadzsib Danis, a belügyi tárca szóvivője azt mondta, hogy a támadásban meghalt a Kam Air afgán kereskedelmi légitársaság 11 külföldi alkalmazottja, miután a cég rendszeresen ebben a hotelben szállásolta el külföldi alkalmazottait.

  Az ukrán külügyminisztérium tájékoztatása szerint a Kam Air megölt külföldi alkalmazottjai között hét ukrán állampolgár volt. Ukrajna helyszínre küldött tádzsikisztáni nagykövete, Viktor Nyikityuk közölte az ukrán médiával, hogy a szállodából 19 ukrán állampolgárt biztonságos helyre szállítottak egy szövetséges állam kabuli katonai bázisára.

  A halottak között van két venezuelai pilóta is, akiket egy sebesült honfitársuk azonosított.

  A kabuli hatóságok korábban azt közölték, hogy a 14 halott külföldi között kilenc ukrán, egy német, egy görög, egy kazah és két még nem azonosított áldozat van. A hatóságokat azonban számos bírálat érte, amiért késlekedve, a média közléseitől jócskán lemaradva számoltak be a fejleményekről.

  A hivatalos adatoktól eltérően a helyi médiumok több tucat halálos áldozatról tudnak, a Tolo News tévé megbízható forrásokra hivatkozva pedig 43 halottról adott hírt.

  Naszrat Rahimi, a belügyminisztérium helyettes szóvivője szerint a tálib támadók pisztolyokkal, géppisztolyokkal és gránátokkal voltak felszerelkezve, s egyikük robbanóanyaggal megrakott mellényt viselt. A halálos áldozatok többségével lövések végeztek, míg a többiek a támadás nyomán a szálloda negyedik szintjén keletkezett tűzben vesztették életüket.

  A tálibok szóvivője még vasárnap közölte, hogy ők követték el a támadást.

  Kommentek:

  Top 16