• Krimi
Faktor

Mexikói vezetékrobbanás: nőtt a halálos áldozatok száma

Sok sérült állapota rosszabbra fordult, néhányan a testük nagy részén megégtek.

Hetvenháromra nőtt a Mexikó középső részén, egy illegálisan megcsapolt üzemanyag-vezetéknél történt robbanás halálos áldozatainak száma. Hetvennégy sérültet kezelnek a helyi kórházakban égési sebekkel - közölte Omar Fayad, Hidalgo tagállam kormányzója helyi idő szerint szombaton este.

Mint mondta, huszonnégy embert Hidalgóban kezelnek, további ötven sérültet pedig más tagállamokba, illetve a fővárosba szállítottak orvosi ellátásra. Hangsúlyozta, a legfontosabb teendő a sérültek állapotának stabilizálása. Fayad szerint sok sérült állapota rosszabbra fordult, néhányan a testük nagy részén megégtek - írja az MTI. Hozzátette, hogy a legsúlyosabban sérült fiatalokat a texasi Galvestonba szállították kezelésre.

Raul Arroyo, hidalgói főügyész szerint 54 holttest annyira összeégett, hogy jelentős időt vehet igénybe azonosításuk. A szerencsétlenség épp három héttel azután következett be, hogy Andrés Manuel López Obrador mexikói elnök kampányt hirdetett azok ellen a bandák ellen, amelyek országszerte illegálisan megcsapolják az üzemanyag-vezetékeket, évente mintegy 3 milliárd dollár veszteséget okozva az államnak.

A helyszínen többen is azt mondták a Reuters hírügynökségnek, hogy Obrador kampánya óta üzemanyaghiánytól szenvednek a környéken.

Mindenki jött, hátha tud szerezni egy kis benzint a kocsijához, hiszen a kutakon már nem maradt

- mondta az ötven éves Isaias Garcia. A helyi földműves két szomszédjával ment ki a megcsapolt vezetékhez, de tisztes távolságból várakoztak a kocsijukban ülve.

Üzemanyaghiány volt, az emberek pedig így, vagy úgy, de képesek akartak maradni a mozgásra

- mondta a 44 éves Ernesto Sierra. Mint mondta, egyesek fazékkal jöttek merni az üzemanyagból.

A robbanás előttről készült videófelvételeken embereket lehetett látni, ahogy vödrökbe gyűjtik az üzemanyagot katonák jelenlétében. Obrador védelmébe vette azt, hogy a fegyveres erők nem avatkoztak közbe, elkerülve a konfliktust a nagyszámú emberrel, akik csak némi ingyen benzinhez akartak jutni.

Veronica Jimenez helyi újságíró szerint több mint háromszáz ember gyűjtötte az üzemanyagot.

Családokat láttam: anya, apa, gyerekek. Mintha egy parti lett volna ... egy pillanatra még az emberek örömét is hallani lehetett

- számolt be a Reutersnak Jimenez. Amikor a robbanás bekövetkezett az emberek szétszaladtak segítségért kiáltva.

Egyes emberek bőre lejött ... nagyon taszító és borzalmas volt, sikoltoztak és sírtak. Férjük, testvérük, vagy családtagjaik nevét kiabálták

- fűzte hozzá. A mexikói állami olajvállalat, a Pemex közlése szerint a Tuxpan és Tula városok között futó vezeték péntek este 7 óra körül robbant be, néhány órával azután, hogy Tlahuelilpan külterületén tolvajok illegális csapoló nyílást fúrtak rajta, és a helybéliek vödrökben próbálták felfogni a szétfolyó üzemanyagot. A robbanást követően készült videókon pánikszerűen menekülő emberek láthatók és az éjszakai égen a vezetékből magasra csapó lángcsóvák.

Kommentek:

Top 0