• Külföld
Faktor

Totális terrorriadó: ezeket tudni a brüsszeli merényletekről

Az áldozatok azonosítása mellett a belga hatóságok folyamatosan keresik azokat is, akik részt vehettek a brüsszeli robbantásokban, vagy bármilyen szerepet játszottak a robbantások előkészítésében. Az áldozatok azonosítása valószínűleg hetekig is eltarthat majd, de úgy néz ki, a támadóké sem sokkal gyorsabb.

A folyamatos brüsszeli és párizsi razziákon egymás után állítják elő a gyanús embereket, újabb és újabb nevek kerülnek elő, amelyekről akár napokig nem tudni, hogy valódiak vagy álnevek csupán. A neveket és rossz minőségű biztonsági kamerás felvételeket tesszük most rendbe, és összefoglaljuk, hogy mit lehet tudni a brüsszeli robbantásokról, a lehetséges támadókról, háttéremberekről.

A robbantókMárcius 22-én Brüsszel két pontján robbantottak fel három bombát iszlamista terroristák. Az első két bomba a Zavantek repülőtéren robbant, egy órával később pedig egy a Maelbeek metróállomáson. A repülőtéren három terrorista volt, a metrónál pedig valószínűleg kettő. A reptéren ketten robbantottak egy-egy bombát, Ibrahim el-Bakraoui és Najim Laachraoui, a harmadik pedig nem robbantott. Valószínűleg őt fogták el a támadás utáni razzia alatt, a neve Faycal Cheffou - igaz, ezt a belga sajtó mondja, de rendőrség még nem erősítette meg. Így valószínűleg ő a világos kabátos. Az ő bombája biztosan nem robbant fel, azt a szakértők a robbantás utáni első órákban meg is találták. Érdekes, hogy mindkét társa bal kezén fekete kesztyű volt, valószínűleg azokban rejtették el a detonátorokat. Cheffou kezén nem volt kesztyű. Két robbantó társáról már többet is tudni. Ibrahim el-Bakraouit tavaly utasították ki Törökországból, Hollandiába került. A törökök figyelmeztették is a holland hatóságokat, hogy a férfi veszélyes, de úgy tűnik, sem a hollandok, sem a belgák nem foglalkoztak vele. A másik robbantó Najim Laachraoui volt, akiről azóta kiderült, hogy a párizsi támadásokban is benne volt. Ő készítette az ott használt bombák nagy részét is, mivel DNS-ét megtalálták a párizsi bombákon.

A metróállomáson egy bomba robbant. A reptéri merénylő, Ibrahim el-Bakraoui testvére, Khalid el-Bakraoui robbantott. A térfigyelő kamerák felvettek egy másik férfit is, aki valószínűleg Khaliddal volt. Egy nehéz bőröndöt cipelt. Azt egyelőre nem tudni, hogy ő kicsoda, és hogy hol van, jelenleg is keresik a belga hatóságok. A reptéri romok között még mindig dolgoznak, a repülőtér egyébként keddig biztosan nem nyit ki, pedig korábban már a hétfői nyitás is felmerült.

A merényletek másnapján már megtalálták a terroristák egyik búvóhelyét, egy bérelt lakást a Schaerbeek negyedben, Brüsszelben. A CNN úgy tudja, hogy ebben a lakásban készítették a merényletek bombáit. A terroristák által használt bombákat egyébként nagyon könnyű előállítani, mert a hozzávalók legálisan beszerezhetők. Többek között körömlakklemosó és hidrogén-peroxid kell hozzá. A terroristák rengeteg szöget is tettek a bombába, hogy a robbanáskor még pusztítóbb legyen, mivel a szétszóródó szögek akár halálos sérülést is okozhatnak. A házban lakók azt mondták, alig találkoztak a terroristákkal. Az egyik férfi azt mondta, csupán egyszer találkozott egyikükkel – valószínűleg a bombagyáros Najim Laachraouival –, ráköszönt, de az némán továbbment.

Ebben a házban béreltek lakást Brüsszel Schaerbeek negyedében a terroristák. A háztól 70 méterre van az Ahl Allah mecset.

Időközben azonosítottak egy – a belga terrorelhárítás által már ismert – iszlamistát, Naim el-Hamedet. A férfi DNS-ét megtalálták abban a lakásban, ahonnan kedden a három repülőtéri támadó indult el hajnalban. Naim el-Hamed egy 28 éves, Szíriában született terrorista. Képét a francia rendőrség adta közre. El-Hamed jelenleg az egyik legveszélyesebb bűnöző Európában. A franciák által közreadott fénykép alapján egy csíkszemű, körszakállas arab férfi. Azt egyelőre nem derítették ki, hogy az el-Hamed a valódi neve-e a férfinak. Az biztos, hogy a brüsszeli támadás szervezésében részt vett, hiszen mi mást keresett volna abban a lakásban, ahol a többi terrorista gyilkos bombákat készít elő. Elképzelhető, hogy ő volt az a férfi, aki Khalid el-Bakraouival a metrónál volt és nehéz bőröndöt cipelt, de az sem kizárt, hogy sem a reptéren, sem a metróállomáson nem volt ott. Egyelőre nincs meg, és biztos, hogy nagyon veszélyes, valószínűleg fegyvere is van.

A titokzatos Naim el-Hamed.

A titokzatos Naim el-Hamed.

Erre járt korábban a titoktatos szíriai el-HamedA belga hatóságok a DNS megtalálása óta azon is dolgoznak, hogy kiderítsék, merre járt el-Hamed az utóbbi hónapokban, kikkel volt kapcsolatban.  Eddig úgy tűnik, hogy tavaly jött át Európába Szíriából a többi migráns között. Görögországnál ért partot, Leros szigeténél. Nagyon valószínű, hogy el-Hamed ismeri a párizsi támadások egyik résztvevőjét, Salah Abdeslamot is, akit múlt pénteken fogtak el Brüsszel Molenbeek negyedében. Ugyanabban a házban fogtak el egy Monir Ahmed Alaajt is, akit egyébként Amine Choukriként is ismernek, ugyanis mindkét névhez voltak hamis okmányai. Az biztos, hogy Abdeslam és Choukri tavaly októberben járt Németországban, mert Ulm mellett igazoltatták őket a rendőrök. Érdekes, hogy pár napon belül pedig két migráns tűnt el az ulmi befogadóközpontból. A CNN úgy tudja, hogy a befogadóközpontban megmutatták el-Hamed fényképét, és többen felismerték a férfit. Elképzelhető tehát, hogy Abdeslamék itt vették fel el-Hamedet egy másik terroristával együtt, és innen vihették Belgiumba. A CNN egyébként azt is megtudta, hogy el-Hamed szerepel a Schengeni Információs Rendszerben, és március 10-én egy fekete Audi A3-sal lépett be az övezetbe, tehát 12 nappal a brüsszeli robbantások előtt. Mivel a brüsszeli támadók lakásában találták meg el-Hamed DNS-ét, elsősorban Brüsszelben keresik, de mivel nem lehet tudni, hogy mikor ment Görögországból Belgiumba, és átment-e időközben Párizsba, bárhol előfordulhat.

Razziákkal válaszolnak a terrorraA robbantások óta a Schaerbeek és a Molenbeek negyedben folyamatosan razziáznak a belga hatóságok. Sok ott élő muszlim ezt nehezményezi, mert úgy élik meg, hogy őket is terroristának nézik, csak azért mert arab származásúak vagy muszlimok, vagy akár azért, mert a családjukban van olyan, akit terrorizmusért ítéltek börtönre. A robbantások óta több embert fogtak el már csütörtökön és pénteken is. Közöttük van a harmadik repülőtéri terrorista is, Faycal Cheffou. Csütörtök este fogták el, de akkor még csak annyit tudtak, hogy köze lehet a brüsszeli merényletekhez.

Brüsszel mellett Párizsban is razziáznak a kommandósok és a rendőrök. Egy férfit még csütörtök este fogtak el Párizs külvárosában, Argenteuil-ban. Reda Kriket-nek hívják, és lakásában robbanószereket is találtak. Ráadásul a francia hatóságok azt mondták, már nagyon közel volt egy ahhoz, hogy Párizsban robbantson. A francia belügyminiszter, Bernard Cazeneuve azt mondta, hogy a férfinak valószínűleg nem volt közvetlen kapcsolata a tavalyi párizsi és a keddi brüsszeli támadásokhoz. A jelek szerint egyéni akciót tervezett, de időben elfogták a franciák. Az viszont biztos, hogy köze volt a terrorista sejtekhez, mivel 2014-ben utazott Szíriába, és onnan tért vissza Párizsba.

Krikettel ellentétben Mohamed Abrini szoros kapcsolatban állt a tavalyi párizsi támadások résztvevőivel. Legalábbis Salah Abdeslammal biztosan, mivel gyerekkori barátok, és tavaly november 10-11-én is együtt utaztak Brüsszelből Párizsba. Egy benzinkút térfigyelő kamerája vette fel Abrinit és Abdeslamot a terrortámadás előtti napokban. Abrinit azóta is keresik, egyelőre semmit nem tudni róla.  

Szombaton nukleáris készültséget rendeltek el Belgiumban, miután holtan találták az egyik atomerőmű biztonsági emberét. Megölték, és elvették a belépőkártyáját, amit azóta egyébként letiltottak az erőműben. Már csütörtökön kiderült, hogy a belga nyomozók kiderítették, hogy a terroristák valószínűleg atomerőműveknél vagy azokban is akartak robbantani. A biztonsági őrt egyébként csütörtökön lőtték le saját otthonában. A fürdőszobában találták meg a gyerekei, miután hazaértek az iskolából. A Telegraph úgy tudja, hogy a férfit négyszer lőtték meg, de nem a fürdőszobában, hanem kutyasétáltatás közben. Később hurcolhatták be a házba. A belga ügyészek egyébként azt mondták, hogy a gyilkosságnak nincs köze a terrorizmushoz, bár többet nem árulhatnak el, mivel még tart a nyomozás.

A párizsi és brüsszeli támadások részleteinek kiderítése még biztosan sokáig eltart. A nyomozásokat pedig a múlt héten elfogott Salah Abdeslam egyáltalán nem segíti, mivel a brüsszeli támadások óta hallgat. Előtte is csak háromszor hallgatták ki.

A „német Molenbeek”Európa folyamatos terrortámadásoknak van kitéve, ez nem kérdés, erre figyelmeztetnek a nagyhatalmak vezetői is. Elsősorban az Uniót vezető országok, és főleg azok fővárosai érintettek. Németország nem csupán a folyamatos migráns áradat miatt van veszélyben, hanem a már évek óta, akár második-harmadik generációs bevándorlók miatt is. A hírhedt brüsszeli Molenbeek negyedhez hasonlóan Németországban is van olyan jól körülhatárolható városrészek, ahol nagyon könnyen terjednek a dzsihadista eszmék. Elsősorban Észak-Rajna-Vesztfália tartományban élnek ezek a muszlimok, az iszlám vallásnak egyik radikális irányzatát, a szalafizmust követik. Ez a tartomány egyébként közel van a német-belga határhoz is, de szalafista közösségek élnek az ország másik végében is, Berlin környékén. Pénteken őrizetbe is vettek két férfit, az egyiküket Düsseldorf közelében, a másikat egy szomszédos tartományban. Mindkét férfi kapcsolatban volt az egyik brüsszeli támadóval, Khalid el-Bakrouival. Az egyiküket ugyanazzal a géppel szállították Hollandiába a törökök, mint Khalid el-Bakrouit. A másik letartóztatott telefonján pedig találtak olyan üzeneteket, amelyekben szerepelt el-Barkoui neve. Ez a28 éves marokkói férfi egyébként be sem léphetett volna a schengeni övezetbe, mert beutazási tilalom volt érvényben ellene. Korábban Németországban és Olaszországban is követett el bűncselekményeket. Kiderült az is, hogy 2014-ben kért menedéket Németországtól, de elutasították. Ehhez képest ott fogták el pénteken, ráadásul az egyik brüsszeli támadóról írt sms-eket.

Top 0