• Külföld

Történelmi fordulat: fizetnek a szexrabszolgák miatt

A második világháború alatt rengeteg dél-koreai nőt kényszerítettek arra, hogy japán bordélyokban dolgozzanak. A japán miniszterelnök most bocsánatot kért a meghurcoltatásukért, valamint egyezséget kötött Dél-Koreával a kárpótlásról.

Fotó: Europress / Chung Sung-Jun - AFP

Fotó: Europress / Chung Sung-Jun - AFP

A bocsánatkérés mellett még közel 2,45 milliárd forintnyi pénzalap létrehozását is bejelentette Abe Sindzó japán miniszterelnök, amelyből a dél-koreai áldozatoknak nyújtanak támogatást – írja a BBC.

Az ügy már hosszú ideje feszültségeket okoz a két ország kapcsolatában, Dél-Korea többször is kérte a japán vezetőket, hogy kérjenek bocsánatot a prostitúcióra kényszerített nőktől, és adjanak nekik kárpótlást, de erre eddig hiába vártak. A tárgyalások 50 éve, 1965 óta tartottak.

Most viszont, amikor a japán külügyminiszter, Fumio Kisida Szöulba érkezett, azt mondta, hogy Abe Sindzó szívből bocsánatot kér az áldozatoktól, és felelősnek érzi Japánt a történtekért.

„Egy korszak kezdetén állunk a japán-dél-koreai kapcsolatokban. Abe Sindzó mint Japán miniszterelnöke újfent bűntudatot érez, és szívből jövően bocsánatot kér ezektől a nőktől fájdalmukért és azokért a sebekért, amelyeket nehéz gyógyítani mind testileg, mind lelkileg. Japán tudatában van felelősségének”

- mondta.

Dél-Korea közölte: „véglegesnek és visszavonhatatlannak” tekinti a megállapodást mindaddig, amíg Japán megtartja ígéreteit. Cserébe lebontják azt a prostituáltat ábrázoló szobrot a japán nagykövetség előtt, amelyet még aktivisták emeltek 2011-ben Szöulban.

A dél-koreai prostituáltat ábrázoló szobor körül szinte hetente szerveznek tüntetéseket. (Fotó: Europress / Chung Sung-Jun - AFP)

A dél-koreai prostituáltat ábrázoló szobor körül szinte hetente szerveznek tüntetéseket. (Fotó: Europress / Chung Sung-Jun - AFP)

Becslések szerint a második világháború alatt nagyjából 200 ezer, többségében koreai nőt kényszerítettek arra a japán katonák, hogy szexrabszolgaként szolgálják őket. A dél-koreai áldozatok közül ma már csak 46-an élnek. A nők között egyébként voltak kínaiak, fülöp-szigetekiek, indonézek és tajvaniak is.

Top 0