• Krimi
Faktor

Törökszentmiklósi tragédia: hiteltartozás volt a leégett házon

Egyre több a találgatás: vajon miért gyulladt ki a hétfőn hajnalban leégett ház Törökszentmiklóson? Miért tárolt bent üzemanyagot a családfő? A bent tárolt benzin okozta a tüzet? Vagy valami egészen más történt? A rendőrség nyomoz, és tűzszerészek vizsgálják az ügyet. Megtudtuk, hogy a házon hiteltartozás volt.

A szemben lévő ház.

A szemben lévő ház.

A tragikus körülmények között elhunyt család Törökszentmiklós szegénynegyedében élt, a Nefelejcs utcában. Alvégnek nevezik a helyiek azt a részt, ahol a rendezettebb házakban élnek az emberek, a Felvég a református templom után kezdődik. Látszik is a különbség: egyre romosabbak a házak, egyre elhanyagoltabbak a kertek, és egyre rosszabb a közbiztonság is. Ezt jelzi a leégett házzal szembeni porta kerítésén a felirat: a kerítésben áram van. Talán sikerül távol tartani a tolvajokat, akik csoportosan járják az utcákat, hogy az udvarokból elvigyenek mindent, ami mozdítható.

Ennyi maradt...

Ennyi maradt...

Nem tudták visszafizetni a hiteltA hétfőn hajnalban leégett ház előtt gyertyák és mécsesek vannak, sokan szerették a háromgyerekes családot. Csodálták, hogy milyen odaadóan és szeretettel neveli a pár a három gyereket még a nehéz körülmények között is.

A szomszédok, akik megkérték, hogy a nevüket ne írjuk le, szívesen meséltek K. Imréről és a családjáról, talán ez is segít feldolgozni a történteket.

Imre hosszú ideje alkalmi munkákból élt. Leszázalékolták, mert egy korábbi  munkája miatt - ott homokfúvással foglalkozott - megbetegedett a tüdeje. Dolgozott a tüzépen, fát hasogatott, még diót is tört. Mellette próbált üzletelni. Olcsón kutyákat vett, majd jobb áron eladta őket. Azért volt a tragédia éjjelén is a házban három kistestű kutya. Értett az állatokhoz, mert egykor kutyakiképzőként is dolgozott.

Mindenki gyászol.

Mindenki gyászol.

Nem csak kutyákkal foglalkozott, papagájokat is adott-vett, de minden másból is tudott pénzt csinálni, a Facebook-oldalán utoljára egy varrógépet hirdetett. A szomszédok szerint életrevaló, talpraesett ember volt, kedvelték őt. Az édesanya, aki szerdán hajnalban halt meg a kórházban, otthon volt a három fiúval, de hat hónapja munkát vállalt a helyi iskolában takarítónőként. Kellett a pénz, mert a házukon hiteltartozás volt. A bank már tovább is adta a követelést egy követeléskezelő cégnek. Ez valószínűleg sok álmatlan éjszakát okozott a szülőknek, de - a szomszédok szerint - más baj nem volt. Margó és Imre jól megvoltak, senki nem hallott hangos veszekedést.

A férfi hajnali egykor még fent volt a FacebookonHogy mi történhetett a tragédia éjszakáján, szinte lehetetlen rekonstruálni. Azt többen is tudják az utcában, hogy Imre nagyjából 40 liter benzint vásárolt kannákban, amit egy barátja segített neki hazavinni. Senki nem tudja, mire kellett az üzemanyag. A szóbeszéd szerint Imre fűnyírást vállalt, és a fűnyíróba kellett a benzin. Ugyanakkor a szomszédok biztosak benne, hogy Imrééknek nem volt benzines fűnyírója, csak egy elektromos, azt is Margó, az asszony használta a kertben. Egy férfi az utcából azt mondta, Imre valószínűleg kölcsönkért volna egy benzinmotoros fűkaszát, de ez már csak találgatás.

A gyerekszoba ablaka...

A gyerekszoba ablaka...

A leégett ház mögött lakó szomszéd nő elmesélte, hogy a tüzet megelőző este még beugrott a családhoz beszélgetni. Akkor Margó megkérdezte az egyik fiút:

"Lecsavartad a tetejét?"

A kisfiú azt válaszolta, hogy nem. Utólag a szomszéd nő úgy gondolja, hogy a benzines kannáról beszéltek. A szomszédasszony elköszönt, de hajnali egykor még látta a számítógépén, hogy Imre fent van a Facebookon. A másik szomszéd, egy férfi hajnali kettőkor még kinézett az utcára, minden csendes volt. Kb. 15 perc múlva történt a robbanás.

Cigaretta, benzingőz...Bár elterjedt, hogy a benzin a ház közepén volt, és az robbant be, a szomszédok nem így tudják. Ők úgy hallották, az előszobában kezdődött a tűz és után robbant be a benzin. Az előszobából nyílt a gyerekszoba. A benzint a spájzban tárolta az apa.

A holttestét a gyerekszoba előtt találták meg, valószínűleg menteni próbálta a gyerekeket.

Imre és Margó is sokat dohányoztak, elképzelhető hogy a cigaretta okozta a tüzet. Az is lehet, hogy nem volt rácsavarva valamelyik benzines kannára a teteje rendesen, és berobbant a benzingőz.

Hogy melyik benzinkútnál vette Imre az üzemanyagot, nem derült ki. Jártunk mind a háromnál Törökszentmiklóson, de mindenhol azt mondták, nem vásárolt náluk Imre. A megyei katasztrófavédelem még nem tud nyilatkozni, azt mondták, több nap a vizsgálat.

Oldalt a spájz és az előszoba ablaka.

Oldalt a spájz és az előszoba ablaka.

A romok és kínzó emlékekA romos ház miatt aggódnak az utcabeliek. Bármikor összedőlhet. Attól félnek, amíg nem zajlik le a hagyatéki tárgyalás, ami több hónap, addig nem takarítják el a romokat. Attól is félnek, hogy egyre többen mennek majd oda, hogy ellopják a megmaradt gerendákat, léceket, és megszaporodnak a környéken a betörések.

A legjobban mégsem ez bántja őket, hanem az, hogy amíg a romos ház ott van, minden reggel az a szörnyű hajnal fog az eszükbe jutni: lángolt a ház, tudták, hogy mindenki bent van, de nem tudtak segíteni...
Kommentek:

Top 0