• Külföld
Faktor

Olaszországon keresztül csempészik a migránsokat

4 ezer dollárért hirdetnek helyet egy állítólag Törökországból Olaszországba tartó hajóra az embercsempészek azok után, hogy az EU és Törökország közötti megegyezés következtében jelentősen lecsökkent a Görögországba eljutó migránsok száma. Sok migráns az átveréstől félve nem hisz az embercsempészeknek. A statisztikák szerint nőtt az Olaszországba érkező migránsok száma, de nagy többségük nem Szíriából indult.

Az utazás szombaton lesz, Mersinből Olaszországba, egy 110 méteres kereskedelmi hajón, amin van elég élelem, víz, mentőmellény és gyógyszer.

olvasható egy Facebookon még most is elérhető bejegyzésben, amihez képeket is mellékeltek a hajóról. A Guardian cikke szerint ez annak a jele lehet, hogy az embercsempészek is próbálnak alkalmazkodni az EU és Törökország közötti megegyezés következtében kialakult új helyzethez. Az állítólagos hajón egy helyet 4 ezer dollárért (körülbelül 1,1 millió forintért) kínálnak.

A görög partok előtt elfogott migránsok várakoznak a török parti őrség egyik állomásán (Fotó: Europress/AFP - Ozan Kose)

A görög partok előtt elfogott migránsok várakoznak a török parti őrség egyik állomásán (Fotó: Europress/AFP - Ozan Kose)

EZT IS AJÁNLJUK:

  Több hozzászólásból az látszik: a migránsok nem hisznek a hirdetésnek, hiszen a korábbi években ezen az útvonalon is gyakran előfordult, hogy az embercsempészek becsapták a migránsokat. Az aggodalmakra válaszul a hirdető azt írta: az utazás árát egy – a migránsok és csempészek által is elfogadott – harmadik félnél helyezik letétbe, amihez a szervezők csak a hajó biztonságos megérkezése után férhetnek hozzá.

  A Guardian kapcsolatban lépett a hirdetés feladójával. A csempész azt mondta: hónapok óta ez az első Olaszországba szervezett útja. Arról nem akart beszélni, hogy a hajó a terveik szerint pontosan hol fog kikötni.

  Bevett útvonal volt

  A Törökország és Olaszország közötti útvonal egy évvel ezelőtt még kifejezetten népszerűnek számított, ekkor azonban a török hatóságok lecsaptak az ilyen utakat szervezők központjának számító Mersin városára, ezzel párhuzamosan pedig a csempészek felismerték azt is: Görögországba lényegében ellenállás nélkül juthatnak be.

  Migránsok várnak a leszállásra az olaszországi Gallipoli kikötőjében, egy úgynevezett szellemhajó fedélzetén 2014 decemberében (Fotó: Europress/AFP - Nunzio Giove)

  Migránsok várnak a leszállásra az olaszországi Gallipoli kikötőjében, egy úgynevezett szellemhajó fedélzetén 2014 decemberében (Fotó: Europress/AFP - Nunzio Giove)

  Az utazási eszközök úgynevezett szellemhajók voltak: áruszállító hajók, amiket elhagyott a legénység, és robotpilóta vezetett az olasz vizek felé.

  Sokan érkeznek Olaszországba, de nem Törökországból

  A Földközi-tengeri migrációs útvonalakat figyelő Nemzetközi Migrációs Szervezet szerint az elmúlt időszakban nem utaztak migránsok Törökország és Olaszország között. A szervezet szakértője arról beszélt a Guardiannek: az útvonal újrafelfedezése elképzelhető, de a török hatóságok határozottabb fellépése miatt az embercsempészeknek nem lesz egyszerű dolga.

  Ennek ellenére Olaszországba 2016 eddig eltelt időszakában sokkal több migráns érkezett (körülbelül 18 ezer), mint az elmúlt két év első három hónapjában (körülbelül 10 ezer). Az emelkedés azonban nem az EU-török alkunak köszönhető, ami abból látszik, hogy az Olaszországba érkező migránsok túlnyomó része fekete-afrikai országokból (mint például Nigéria, Gambia, Szenegál és Mali) indult útnak. Az eddigi számokból kiindulva az olasz hatóságok arra számítanak, hogy a tavalyi 150 ezer után idén akár 270 ezer migráns érkezhet az országba.

  Top 16