• Külföld
Faktor

Minden eddiginél nagyobb bombázásba kezdtek

Törökország bombázni kezdte az észak-szíriai Aleppó tartomány kurdok ellenőrzése alatt lévő részeit - közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű ellenzéki szervezet.

Az OSDH közölte, hogy a mostani támadás a legsúlyosabb azóta, hogy Törökország néhány napja légicsapásokat indított a kurd területek ellen. Rámi Abder-Rahmán, a megfigyelőközpont igazgatója azt mondta: a törökök a kurdok egyik fő bástyáját, Afrin városát is támadták. Az igazgató szerint az Afrin elleni támadásokban legalább két civil meghalt és huszonnyolcan megsebesültek.          Az észak-szíriai Aleppó tartomány több frontvonalra osztható: az északon lévő szíriai felkelőket valamivel délebbről a kurdok támadják, a szíriai hadsereg a tartomány még délebbi részeiről igyekszik eljutni észak felé, az Iszlám Állam terrorszervezet pedig Aleppó keleti térségeit uralja.

Törökország tart a kurdok katonai sikereitől Irakban és Szíriában is, mert fél, hogy határai mentén egy egységes kurd állam jöhet létre, amelyet nemzetbiztonsági kockázatnak tart, főleg azért, mert délkeleti tartományaiban rengeteg kurd él.

Top 0