• Külföld
CsR

"Törnek-zúznak, széttépik a ponyvát, ellopják az árut a migránsok, rettegnek a kamionosok"

A Calais kikötővároshoz vezető autópályán blokádot hoztak létre a tüntetők, azt követelték, hogy a közeli menekülttábort azonnal számolják fel. A tüntetésen részt vettek fuvarozók, kereskedők és gazdák. A blokádot feloldották, mert ígéretet kaptak a helyzet rendezésére.

"Ígéretet kaptunk a "dzsungel" gyors felszámolására, és úgy döntöttünk, felfüggesztjük a megmozdulást" - mondta David Sagnard, a francia teherszállítók országos szövetségének helyi elnöke. Elmondta, az állam helyi képviselője a tábor és lakói okozta károk megtérítését ígérte a fuvarozóknak, a helyi gazdáknak és a rendőrségi szakszervezeteknek.

A francia gazdák megyei szervezete, az FDSEA is a tüntetés beszüntetésére kérte a helyi termelőket, miután garanciákat kaptak a földjeiken a migránsok által okozott károk megtérítésére.  

Reggel 8 órakor két - mintegy negyven kamionból és harminc traktorból álló - konvoj indult el óránként néhány kilométeres sebességgel Dunkerque-ből és Boulogne-sur-merből Calais felé, ahol délelőtt találkoztak egymással. Velük párhuzamosan mintegy négyszáz helyi kereskedő és kikötői alkalmazott alkotott élőláncot

nem messze a kikötőhöz vezető úttól. A tiltakozók délután együtt mentek a La Manche csatorna alatti alagút bejáratához, ahol késő estig útlezárással tiltakoztak. Azt is jelezték, hogy ha az állam nem teljesíti a követeléseiket, éjszakára is az autópályán maradnak.

Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter még pénteken a helyszínre látogatott, és mindenkit biztosított arról, hogy a kormány folytatja a calais-i tábor fokozatos felszámolását az év végéig. "

A kamionosok ennek ellenére úgy döntöttek, hogy megtartják az előre tervezett megmozdulást.

Muszáj volt ezt csinálni, muszáj volt felemelni a hangunkat. Hónapok óta egyre romlik a helyzet" - mondta David Sagnard. "Korábban csak megpróbáltak feljutni a kamionokra, most már törnek-zúznak, széttépik a ponyvát, ellopják az árut vagy tönkreteszik. Ez elfogadhatatlan. A fuvarozók félve járnak dolgozni és a gazdasági következmények súlyosak.

A biztonságra költött pénzek, az ellenőrzéssel és kárfelméréssel töltött idő évi 250 ezer eurós veszteséget okoz" - mondta Sagnard.

Az észak-franciaországi város határában másfél évvel ezelőtt alakult ki a menekültek és migránsok lakta tábor, amelyet azóta is megtűrnek a hatóságok. A túlzsúfolt táborba június óta ismét nagyobb számban érkeztek a Nagy-Britanniába átjutni próbálkozó, az Európai Unióba határsértő módon érkezett emberek.

A táborlakók egy része a sötétség beálltával útakadályokkal lassítja a forgalmat, és a fékezni kényszerülő kamionokra embercsempészek segítségével próbál feljutni.

Az állam szeretné rábírni a tábor mintegy 7000 lakóját, hogy önként hagyják el Calais-t az év végéig. Ennek érdekében mintegy nyolcezer helyet kínál fel a kormány az ország különböző befogadóközpontjaiban.

A Faktor is írt egy brit lovasról, akit családjával együtt támadtak meg a migránsok Calais mellett.

Lucy Phillips lovas világkupán volt Franciaországban, hazafelé indultak, a komppal akartak átkelni Nagy-Britanniába. Calais mellett viszont migránsok támadták meg a lószállító autójukat.

A 26 éves nő azt mondta, hogy

hirtelen fekete ruhás férfiak ugrottak elő a bokorból, 10-en lehettek és ütni-vágni kezdték a lószállító autót, betörték az egyik üveget is. Az autóban volt még az anyja és az apja is, mind a ketten megsérültek.

Az apja nyomni kezdte a dudát és addig nyomta, amíg a francia rohamrendőrök meg nem érkeztek és rendet nem raktak.

Kommentek:

Top 0