• Külföld
Faktor

Tornádók, özönvíz és hőség - őrült időjárással küzd Amerika

Szélsőséges időjárás aggasztja az amerikaiakat sok szövetségi államban.

Fotó: Europress / Chad Cowan - Getty Images

Fotó: Europress / Chad Cowan - Getty Images

Az amerikai Közép-Nyugaton csütörtökre virradóra legalább négy tornádó söpört végig, és csütörtökön az északi Minnesotában forgószél pusztított. Áldozata ugyan nincs a viharnak, de Minnesota mellett Illinois államban, ott is elsősorban Chicagóban jelentősek az anyagi károk. Fák dőltek ki, háztetők szakadtak le, villamosvezetékek rongálódtak meg.

Indiana északi vidékein óránkénti száz kilométeres szél süvít, az államban vagy harmincezren maradtak áram nélkül. Illinois államban özönvízszerű az esőzés, a chicagói nemzetközi repülőteret rövid időre le is kellett zárni.

Az amerikai meteorológiai szolgálat előrejelzései szerint péntekig folyamatosan viharzónák vonulnak végig a közép-nyugati és az északi szövetségi államokban.

Ugyanakkor délen és délnyugaton - Texasban és Kaliforniában - elviselhetetlen hőségre és óriási szárazságra panaszkodnak. Az Országos Oceanográfiai és Légköri Hivatal jelentése szerint 56 év óta nem volt ilyen szárazság a vidéken. A hőmérő negyven-negyvenöt foknál is többet mutat Arizonában, Új-Mexikóban és Kalifornia déli részén, ahol egyébként - éppen a szárazság miatt - hétfőtől bozóttüzek égnek Los Angeles környékén, Santa Barbara megyében és San Diegónál, a mexikói-amerikai határ mentén. Arizonában, Új-Mexikóban és Kaliforniában hőségriadó van érvényben.

A kaliforniai áramszolgáltatók közben arra figyelmeztetnek, hogy a légkondicionáló berendezéseket se kapcsolják be, mert áramhiány várható.

Kínán is tornádó söpört végig - az azonban gyilkolt is.

Kommentek:

Top 0