• Pénz
Faktor

Mindenki törleszt, de az idősebbek többet

A bankoknak utaltuk át tavaly a legtöbb törlesztést egy szakmai felmérés szerint. A kutatómunka alapján a tartozások visszafizetésében az idősebb, nyugdíjas korosztályok komoly szerepet vállalnak. A fiatalabbak pedig a hitelezőkkel is emailben egyeztetnek.

Leginkább a bankoktól tartanak a magyar fogyasztók – legalábbis erre lehet következtetni a szakmai felmérésből. A kutatást az EOS-csoport végezte el, és több mint hatszázezer tavalyi hazai ügyet vizsgáltak meg. Az eredmények alapján a magyarok legnagyobb mennyiségben a banki tartozásaikat törlesztették. Az összes befizetés közel kétharmada, azaz hatvan százaléka valamelyik pénzügyi szolgáltatóhoz érkezett.

Illusztráció.

Illusztráció.

A Magyar Idők a kutatásra hivatkozva arról ír, hogy a fennmaradó mennyiségen nagyjából egyenlő arányban a közműcégek és a telefontársaságok osztoztak. A felmérés készítői az összegeket is megvizsgálták. Ebből a szempontból még nagyobb a bankok fölénye, ugyanis a törlesztésre fordított pénzek 67 százaléka a pénzügyi rendszer valamelyik szereplőjéhez futott be. A közművállalatok és a telekommunikációs cégek részesedése itt is hasonló, valamivel több mint 15 százalék volt.

A felmérés egyik része korcsoportok szerint részletezte a törlesztést befizető fogyasztókat. Ezek szerint tavaly a legtöbb tartozást a középkorúak, egészen pontosan a 40 és 59 év közöttiek fizették be. Ők fizették az összes törlesztés felét. A nyugdíjasok is aktívak voltak, a legkisebb tétel a legfiatalabb korosztályokhoz kapcsolódott. A 20 és 39 év közöttiekre így a törlesztések minden negyedik forintja jutott.

A kutatás a kintlévőség-kezelés néhány fontosabb jellemzőjére is rámutatott. Ezek egyike arról árulkodik, hogy a technológiai fejlődés erősen befolyásolja a tartozások ügyét is. Évről-évre egyre gyakrabban fordul elő, hogy e-mailben érintkezik egymással az adós és hitelezője, miközben a telefonos kapcsolattartás kezd háttérbe szorulni. Az elektronikus kommunikáció egyértelműen a fiatalabbaknak csábító, az idősebbek nagyobb része a telefonban és a levelekben bízik.

Illusztráció.

Illusztráció.

A kutatás megbecsülte, hogy mekkora megtakarítás érhető el gyors egyeztetéssel és – adott esetben – a részletfizetési megállapodás megkötésével. A felmérés készítői rögzítették: amennyiben az ügy nem kerül jogi szakaszba, úgy nem merülnek fel többletköltségek sem.

A vizsgált tavalyi esetek alapján majdnem ötvenezer forintra tehető az az összeg, amely megspórolható a tartozás rendezéséről szóló megállapodással. Az adósok kapcsolatfelvételi hajlandósága az elszámolással javult, miközben a kintlévőségek törlesztésének száma nyolc százalékkal erősödött, az átlagos befizetési érték pedig 17 százalékkal nőtt.

Kommentek:

Top 0