• Külföld
Faktor

Tönkrementek az ültetvények, hiánycikk lesz ez a finomság is

A klímaváltozás tönkreteszi a növényeket.

Olaszországban már most nagy bajba kerültek az olívatermesztők, 57 százalékkal esett vissza a termelés az extrém időjárás miatt. 25 éve nem volt ilyen rossz az olajbogyótermés Olaszországban, áprilisra akár importra is szorulhatnak olívából - írja a The Guardian. Februárban Rómában állami segítségért tüntettek az így bajba jutott olajtermelők.

Sokkal kevesebb termett belőle.

Sokkal kevesebb termett belőle.

Az olajfáknak az Olaszországban extrémnek számító időjárás tett be: a hirtelen esőzések, a kora tavaszi fagyok, a viharos szél és a nyári aszály, egy klímaváltozást kutató olasz professzor, Riccardo Valentini szerint pedig mindez az éghajlatváltozásnak köszönhető. Az olajfákat ugyanis az extrém körülmények legyengítették, és ha magukhoz is térnek, sokkal kevésbé tudnak védekezni a baktériumok ellen.

Valentini szerint hosszú távon még drasztikusabban lecsökkenhet az élelmiszertermelés a Mediterráneumban, egy évben ugyanis akár néhány extrémebb nap - két nap tavaszi fagy, 10 nap eső nélkül tavasszal, vagy 3-4 nap 40 fok feletti hőmérséklettel - is hatalmas jelentőséggel bír a növényvilágra. A Mediterráneumban az ipari forradalom előtthöz képest így is 1,4 fokkal emelkedett az átlaghőmérséklet, amely máris több, mint a globális 1 fokos emelkedés, a csapadékmennyiség pedig 2,5 százalékkal csökkent.

Az olívaipar ráadásul nem csak Olaszországban van gondban: az Európai bizottság előrejelzése szerint a 2018-19-es termés Portugáliában 20, Görögországban 42 százalékkal eshet vissza, iparági források szerint a végső számok azonban ennél is rosszabbak lehetnek.

Az idén így valószínűleg Spanyolország látja majd el Európát olívaolajjal, ahol másfajta gazdálkodást folytatnak: a gyorsabban növekvő és sűrűbben ültetett fák ellenállóbbak az aszálynak, ezek az intenzív ültetvények azonban a hagyományos gazdálkodással és a biodiverzitással is szembemennek.

Kommentek:

Top 0