• Külföld
Faktor

Tömött sorokban távoznak: sorra jelentik be lemondásukat a brit politikusok

Sorra jelentették be lemondásukat vasárnap a legnagyobb brit ellenzéki erő, a Munkáspárt árnyékkormányának tagjai, igyekezve kikényszeríteni a párt vezetője és miniszterelnök-jelöltje, Jeremy Corbyn távozását.

Corbyn ellen két munkáspárti képviselő bizalmatlansági indítványt is benyújtott, amelyről várhatóan hétfőn tárgyal a Labour parlamenti frakciója.

Jeremy Corbyn

Jeremy Corbyn

Jeremy Corbyn vasárnap menesztette árnyékkormányának egyik legtekintélyesebb tagját, Hilary Benn külügyminiszter-jelöltet, azzal a váddal, hogy Benn "puccsot" készített elő ellene. Benn ezt vasárnap cáfolta, ám délutánig a munkáspárti árnyékkormány hét másik tagja jelentette be távozását.

A Corbyn ellen forduló Labour-képviselők azzal vádolják a párt vezetőjét, hogy nem tudta hatékonyan mozgósítani a Munkáspárt támogatóit a brit EU-tagságról rendezett népszavazáson, amelyen a brit választók többsége a kilépésre voksolt.

Hilary Benn, a menesztett külügyminiszter-jelölt vasárnap a BBC televíziónak nyilatkozva kijelentette, hogy Jeremy Corbyn "jó és tisztességes ember, de nem vezetőnek való". Hozzátette, hogy a jelenlegi kritikus időszakban a Munkáspártnak erős és hatékony vezetőre van szüksége, aki képes a kormány elszámoltatására. „Most nincs ilyen vezetőnk, és nincs meg a bizalom (a párton belül) abban sem, hogy választást tudnánk nyerni, ha Jeremy marad a vezetőnk” - mondta Benn.

Corbyn első számú szövetségese, John McDonnell, a Munkáspárt árnyékkormányának pénzügyminiszter-jelöltje ugyanebben a politikai interjúműsorban azonban kijelentette, hogy Corbyn „nem megy sehova” a párt éléről. McDonnell szerint a Corbyn ellen forduló Labour-képviselők „nem sokat aludhattak” az EU-népszavazás eredményének ismertté válása óta, de "ha most mindannyian kiveszünk egy nap szabadságot, és alszunk rá egyet, akkor minden a helyére zökken".

Kommentek:

Top 0