• Kultúra

Aranyból készült vécécsészét állít ki egy múzeum, használni is lehet

Maurizio Cattelan olasz művész tizennyolc karátos aranyból készített vécécsészéjével gazdagodik a New York-i Guggenheim Múzeum gyűjteménye.

A szobor, amely Marcel Duchamp 1917-es Szökőkútját idézi, a múzeum egyik mosdójában kap helyet. A látogatók használhatják is a műalkotássá nyilvánított használati tárgyat - írta az artnet.com hírportál.

A Guggenheim szerint America című alkotásával Cattelan a „műtárgypiac túlcsordultságára" reagál, és műve szellemes fricska a társadalom leggazdagabbjai felé.

Nem az én tisztem megmondani az embereknek, hogy mit jelent egy műalkotás, de azt hiszem, hogy ebben a műben meg fogják találni az üzenetet

- mondta a művész a New York Times című lapnak.

A május 4-től látható és használható America a művész első jelentős munkája a Guggenheimben megrendezett 2012-es kiállítása óta.

Egy évvel korábban, 2011-ben Cattelan bejelentette, hogy visszavonul a művészvilágtól, közben mégis dolgozik. Pierpaolo Ferrarival közösen készítik a Toiletpaper című művészeti magazint, 2014-ben dokumentumfilmet forgatott magáról, jelenleg pedig a New York-i Frieze kortárs művészeti vásárra készül – írja az MTI.

Top 0