• Krimi
Faktor

Tömegesen erőszakolták meg a tinédzsert, a videót feltöltötték az internetre

A brazil rendőrség 30-nál is több gyanúsítottat keres, akik állítólag megerőszakoltak egy tinédzserlányt Rio de Janeiróban, és a támadásról készült videót feltöltötték a közösségi média egyik oldalára.

Illusztráció

Illusztráció

A lányt valószínűleg begyógyszerezték, miután szombat este elment a barátja otthonába. Mikor felkelt, már egy másik házban volt, és férfiak vették körül – írja a BBC.

Az eset hatására egy online kampány indult el a „nemi erőszak kultúrája” ellen – Brazíliában ugyanis gyakran esnek áldozatul nők a szexuális erőszaknak.

Az esettel kapcsolatban több ellentmondás is felmerült, de az bizonyosnak tűnik, hogy az erőszak a hétvégén Rio egyik nyugati, szegényebb közösségében történt. A vallomás alapján a lány vasárnap meztelenül és sebekkel a testén ébredt, majd hazaszökött. Csak napok múlva vette észre, hogy az egyik erőszakolója Twitteren osztotta meg a videót. A 40 másodperces felvételt rengetegen megosztották, nőgyűlölő kommentek hullámait váltotta ki, majd a fiókot felfüggesztették.

2014-ben Brazíliában 47636 nemi erőszakos esetről érkezett jelentés a rendőrségre – a becslések szerint ez az összes nemi erőszaknak csak a 35 százaléka. Egy felnőtt megerőszakolásáért 6-10 évnyi börtönbüntetést szabnak ki az országban, míg kiskorú esetében ez 8-12 év börtönt jelent.

A helyi sajtó felkereste a lány családját is – a nagymama azt nyilatkozta, hogy látták a videót, és sírtak.

„Megbántam, hogy megnéztem. Hallottuk a történetet, és nem akartuk elhinni, mi történt. Ez hatalmas megpróbáltatás, nagyon szomorú történet. Az unokám nincs jól, össze van zavarodva. Ez egy nagyon komoly ügy.”

A támadás az egész brazil társadalmat megrázta, tiltakozó csoportok országszerte tüntetéseket szerveznek az elkövetkezendő napokra. A közösségi médiában megjelent az #EstrupoNuncaMAis (Soha többé erőszakot) hashtag, amellyel szintén a dühüket fejezik ki a felhasználók.

Újságírók egy csoportja egy szatirikus fotót tett közzé, amelyen ördögszarvat viselő civilek állnak körül egy lányt, akit azzal vádolnak, hogy kiprovokálta a megerőszakolását. Bár a kép címe a „Nemet a szexizmusra”, az alakok azt mondják, hogy „Nézd meg a ruháját”, „Megérdemli”, „Még csak 16 éves, de már van egy fia”, és hogy „Úgy látszik, be van drogozva.”

Az ENSZ nőügyi csoportja felszólította a hatóságokat, hogy vizsgálják ki az esetet úgy, hogy tiszteljék az áldozatot, és ne sértsék meg a magánéletét.

A szakértők szerint Brazíliában a nemi erőszakos esetek többségét sosem jelentik, mivel az áldozatok félnek a megtorlástól, a szégyentől, és attól, hogy őket hibáztatják a támadásért.

Top 0