• Külföld
Faktor

Borzalmas felfedezés: gyerek tömegsírra bukkantak, több tucat kitépett szívű gyerek volt a sírban

Már korábban is találtak Peruban a régészek ilyen tömegsírokat.

Több mint 50 gyerek maradványait találták meg Peruban, a régészek szerint mintegy fél évezrede ölték meg őket őslakosok egy áldozati rituálé keretében - írja az MTI.

A Peru északi részén fekvő La Libertad megyében, Trujillo kikötőváros közelében eddig 56, hat és 14 év közötti gyerek csontjait tárták fel - közölte Gabriel Prieto, a Trujillói Egyetem régésze. A város közelében állt egykor a csimu birodalom fővárosa, Csan Csan.

Az áldozatokat gyapjúruhába csavarba, a tenger irányába ravatalozták fel. A gyermekáldozat rituáléját a XII. században létrejött csimu kultúra tagjai végezték még azelőtt, hogy 1492-ben az európaiak felfedezték volna Dél-Amerikát. A leletek első, májusi átvizsgálásakor kiderült, hogy a gyerekeket egy mellkasukon ejtett vágással ölték meg.

Alig egy kilométerre a jelenlegi feltárás területétől néhány hónapja egy több mint 140 gyermek maradványait rejtő tömegsírra bukkantak. Több mint 140 gyermek és 200 fiatal láma maradványai feküdtek egy Csendes-óceánra néző magaslaton. Ilyen méretű rituális vérontásra korábban nem találtak példát az amerikai kontinensen és feltehetően az egész világon sem.

A Las Llamas nevű helyen folyó ásatás során 2011-ben a szintén Prieto vezette régészcsoport 42 gyermek és 76 láma maradványait fedezte fel. A régész egy 3500 éves templom ásatásán dolgozott, amikor a helyi lakosok szóltak neki, hogy a parti homokdombok között emberi maradványokat találtak: ekkor tárták fel a több mint 140 gyermek és 200 fiatal láma maradványait.

A gyerekek és a fiatal állatok mellcsontján lévő vágás és a bordacsontok törése arra utal, hogy az áldozatok mellkasát felvágták, valószínűleg azért, hogy a szívüket kitépjék. A kutatók úgy vélik, hogy mind az emberi, mint az állatáldozatokat egyetlen rítus alkalmával ölték meg, ezt bizonyítja a kiszáradt sárréteg, amely a 7500 négyzetlábnyi terület keleti, kevésbé használt részét borítja.

A világ minden táján ismert emberáldozatot elsősorban felnőtteken mutatták be, ezért a tudósok az okokat is igyekeztek megkeresni. Haagen Klaus antropológus, a George Mason Egyetem kutatója - aki a Las Llamas projektben nem vett részt - a legkorábbi gyermekáldozatok feltárását végezte a régióban. Szerinte az észak-perui partvidék civilizációi akkor fordultak a legnagyobb értékűnek tartott gyermekáldozathoz, ha a felnőttet nem tartották elegendőnek - írja az MTI.

Kommentek:

Top 0