• Krimi

Tolvaj a Királynő

Nem tud leállni Repülős Gizi. Még az 1950-as években kezdte karrierjét. Huszonéves korától rendszeresen lopott, talán a legismertebb magyar besurranó tolvaj. Ő persze mindig azt állítja, hogy ártatlan, csak beteg.

A K. Sándorné név valószínűleg nagyon keveseknek mond valamit is. Repülős Gizit viszont nem csak a bűnügyek szerelmesei ismerik. A most 88 éves nő gyakorlatilag végiglopta az életét. Még az 1950-as években kezdte karrierjét. Huszonéves korától rendszeresen fogták el.

Soha senki nem foglalkozott vele, hogy beteg vagyok, egyszerűbb volt megbélyegezni. Hiába is harcolnék ellene, muszáj lopnom

– mondta, egy néhány éve készült vele készült interjúban. Igaz azt is hozzá tette, hogy: most már csak egy kis békére vágyik.

Repülős Gizi azzal szerzett országos ismertséget, hogy minden lopása után repülőre ült a legenda szerint. Igaz a nagystílű, hollywoodi akciófilmek szereplőivel ellentétben ő nem egy kis szigetre menekült. A legtöbbször az országhatáron belül utazott az akkor még létező belföldi járatokon. Az elmúlt évtizedekben összesen 17 évet ült börtönben. Persze  az utóbbi évtizedek során már nem repülővel utazott, nem is voltak ilyen járatok, hanem sokszor busszal ment lopni. Amikor aztán újra és újra bíróság elé kellett állnia nem volt könnyű dolga, hiszen mivel szinte mindig ugyanazt követte el, visszaesőként nehéz volt a védekezés.

Repülős Gizi egyébként nem csak Magyarországon ismert, a külföldi sajtó is rendszeresen ír róla. Ott nem meglepő módon Flying Gizi néven emlegetik. Többek között az egyik bicskei lopásáról is beszámoltak nemrég. Akkor, ahogy most is, tagadta, hogy ő vitte el pénzt. A bizonyítékok azonban ellene szóltak, ugyanis, amikor elfogták, 14 500 forintot találtak nála, pont akkora összeget, amennyi arról a helyről hiányzott, ahová a gyanú szerint betért. Erről a lopásáról többek között a Washington Post, a CBS News, az ausztrál Herald Sun is beszámolt, de lengyel és német portálok, valamint a China Daily is foglalkozott vele. De könyv is jelent meg róla, amelynek címe: A tolvajok királynője.

Top 0