• Tech
Faktor

Ön is nagyon figyeljen, felrobbanó laptopokra figyelmeztetnek

A töltőn hagyott akkumulátorok hatalmas bajt okozhatnak.

A lítium-ion akkumulátorok meghibásodása esetenként veszélyt jelenthet a felhasználókra. Az ilyen akkumulátorok feltalálása rendkívül fontos lépés volt a technológia történetében, hiszen nélkülük ma nem használhatnánk (olyan hatékonyan) sem a laptopokat, sem az okostelefonokat, táblagépeket, okosórákat vagy éppen az elektromos autókat. Az akkumulátor ugyanakkor nemcsak jó szolgálatot tehet a felhasználóknak, de veszélyt is jelenthet rájuk.

A fenti videót az angliai Letchworth műanyaggyárának egyik biztonsági kamerája rögzítette, és jól látható rajta, miért nem szabad őrizetlenül a töltőn hagyni az akkumulátorral ellátott készülékeket – például egy laptopot. A képsoron látható HP Envyt ugyanis így hagyta az irodában a tulajdonosa, az akkumulátor azonban meghibásodott, és egy szemvillanás alatt tüzet okozott - számolt be a HVG.

A nagy villanás után csillagszóróként szórta szét az égő elemeket a berendezés, a tűz pedig átterjedt az íróasztalon található papírokra is. A tüzet Steve Paffett, a cég tulajdonosa vette észre, a tűzjelző ugyanis beriasztott a mobilján. Miután felcsatlakozott a kamera rendszerére, látta, hogy nagy a baj, így értesítette a tűzoltókat, majd elindult oltani a lángokat. Szerencsére senki sem sérült meg a tűzben, de az anyagi kár jelentős.

A Motherboard szerint egyébként a HP Envy laptopok kapcsán épp zajlik egy visszahívás a túlmelegedő, tűzveszélyes akkumulátorok miatt.

Kommentek:

Top 0