• Belföld
Faktor

Tokaj az élen végzett az Országos Syngenta Borversenyen

Országos Syngenta Borverseny eredményhirdetése szerint a legjobb tizenkét borból öt Tokaj térségéből került ki, de jól szerepeltek a 2015-ös évjárat borai is, különösen a rozé.

Czigány Tibor, a Syngenta ügyvezető igazgatója örömtelinek nevezte, hogy az ország valamennyi borvidékéről jelentős számú, összesen 446 bort neveztek a versenyre. A beérkezett nevezések több mint fele 2015-ös évjáratú volt. Tavaly 58 ezer hektárról szüretelték le a szőlőt. A termés meghaladja a 413 ezer tonnát, amiből a becslések szerint mintegy 2,9 millió hektoliter bor készül.

Illusztráció

Illusztráció

Fotó: Mészáros Annarózsa

Az idei versenyen 273 fehér, 63 rozé, 106 vörös és két-két pezsgő, illetve gyöngyözőbor került a szakértő zsűri elé. Janky Ferenc, a Budapesti Corvinus Egyetem Borászati Tanszékének nyugalmazott docense, a borverseny elnöke azt mondta: "Nagyon színvonalas versenyen vagyunk túl, az elmúlt évek legerősebb mezőnye gyűlt össze". A legjobb tizenkét borból négy ebből a 2015-ös évjáratból került ki. Azt is mondta, hogy a Tokaji-borvidék visszaszerezte első helyét. A vörösborok kategóriájában Eger, Villány és a Szekszárd borászatai jeleskedtek. Szerinte a magyar borászok egyre jobbak és bekerültek a nemzetközi élvonalba a rozé tekintetében - írja az MTI.

EZT IS AJÁNLJUK:

    Az idei borversenyen 16 oklevél, 72 bronzérem, 233 ezüstérem, 113 aranyérem, 9 nagyarany és 3 Quadris elismerést kaptak a borászok. A legjobbaknak járó Quadris-díjakat a Béres Szőlőbirtok és Pincészet 2011-es 5 puttonyos Béres tokaji aszúja, a Hilltop Neszmély Zrt. 2015-ös Kamocsay Ákos Prémium Chardonnay-je és Balga István 2012-es Béke Egri Superior Cuvée-je érdemelte ki.

    Top 16