• Belföld
Faktor

Olcsóbb lett, most mégis drágul a tojás

Január elsején a legtöbb áruházban jelentősen olcsóbb lett a tojás, de most mégis emelhetik az árát a hazai termelők, mert egyre kevesebb tojás van a madárinfluenza miatt. Így elképzelhető, hogy a beszállítói költségek emelése miatt korrigálni kell a bolti árakat is. A Tojásszövetség közben mérsékletességre inti a termelőket, a túlzott drágulás ugyanis visszavetheti a fogyasztást.

A következő hetekben elképzelhető, hogy drágul a tojás. Ennek az az oka, hogy a termelők egy része drágábban kínálja az árut, mivel a több hónapja tartó madárinfluenza miatt kevesebb tojás van. Végh László, a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége (Tojásszövetség) elnöke a Magyar Időknek elmondta: a madárinfluenza elérte a tojástermelőket az Európai Unióban és hazánkban is. A fertőzéssel érintett telepeken történt kényszervágások miatt 10 százalékkal csökkent a tojóállomány.

A madárinfluenza miatt drágulhat.

A madárinfluenza miatt drágulhat.

A szakember hozzátette, hogy a januárban minden évben kevesebb a tojás a piacon, mivel a tojóállományokat ekkor cserélik le a termelők. Ezt a hiányt azonban általában kompenzálni tudják a karácsony utáni hetekben felhalmozódó készletek. Az idén azonban máshogy alakult, mert a kereslet folyamatosan magasabb szinten volt, a készletek sem töltődtek fel. Mivel a madárinfluenza nemcsak hazánkat, hanem a legtöbb európai uniós országot is érinti, ezért a hiányzó mennyiséget importból is nehezebb pótolni, így időszakosan tojáshiány alakulhat ki.

EZT IS AJÁNLJUK:

  A lapnak több bolthálózat is megerősítette, hogy a felvásárlási árak emelkednek. Fodor Attila, a CBA kommunikációs igazgatója elmondta, hogy az áruház az áfacsökkenésből fakadó teljes árkedvezményt továbbadta a vásárlóknak, így jellemzően az áfacsökkenés mértékével megegyezően mérséklődtek az árak is. Több beszállító jelezte ugyanakkor, hogy már a jövő héten árat fog emelni, a drágulás pedig tovább is folytatódhat. Fodor Attila szerint a fogyasztói árak alakulása is attól függ majd, hogy milyen áron sikerül beszerezni a tojást. Az Auchan sajtóosztálya is azt közölte, hogy a baromfihúsok, a tojás és friss tej esetében az áfacsökkentés teljes egészét átadták a vásárlóknak, noha október és december között már érezhetően nőttek a felvásárlási árak is.

  A reggeli megint dráguló tojásból készülhet.

  A reggeli megint dráguló tojásból készülhet.

  Fotó: Mészáros Annarózsa

  A Tesco sajtóosztálya annyit mondott, hogy január első hetében csaknem 21 százalékkal több tojást adtak el, mint egy évvel korábban, a vásárlók pedig a saját pénztárcájukon érezhetik a forgalmi adó csökkentését, a beszállítói árak alakulásáról azonban nem adtak információt. A Spar arról tájékoztatta a Magyar Időket, hogy teljes mértékben továbbadták vásárlóiknak az áfacsökkentés mértékét. Az üzletlánc elismerte, hogy januárra több szállítója is áremelést jelentett be, ám azt a társaság nem fogadta el.

  Kommentek:

  Top 16