• Pénz
faktor

Többmilliárdos kárt okoznak a hamis órákkal az EU-ban

Több mint 3,5 milliárd euró kárt okoz a hamis órák és ékszerek miatti bevételkiesés az Európai Unióban, emellett 28 500 munkahely megszűnését is okozza.

Magyarországon évente átlagosan több mint 40 milliárd forintnyi kár éri az iparágat, emellett a magyar piac az uniós átlagnál valamivel fertőzöttebb terület, a magyar óra- és ékszerpiac forgalmának 16,9 százalékát hamis termékek eladásából áll. Ez abban a jelentésben van, amit az Európai Unió Belső Piaci Harmonizációs Hivatala készített.

Illusztráció:pixabay

Illusztráció:pixabay

Németh Mónika, a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület titkára a közleményben írta, hogy Magyarországon sokan viselnek olyan karórákat és ékszereket, amelyekről nem is gondolnák, hogy hamisak. A bevételkiesés nemcsak komoly makrogazdasági károkkal, hanem munkahelyi elbocsátásokkal is jár.

Az unió legfertőzöttebb piaca Görögország, ahol a szektor csaknem negyedét lepik el a hamisított termékek. Ezt követi Olaszország 20,5 százalékkal, majd a magyar piac.

Ugyanakkor a hamisított órák és ékszerek miatt az iparági veszteség kétharmada mindössze négy - olasz, francia, német és spanyol - piacon generálódik. A legnagyobb vesztes Olaszország, ahol a kár eléri a 400 millió eurót, ezt követi Franciaország 336 millió euróval, Németország 247 millió euróval, végül Spanyolország 204 millió euróval.

Az EU-ban a 268 millió euró áfakiesés jelenti a legnagyobb lyukat az adóbevételekben, ezt követi a 135 millió eurós kiesés a társadalombiztosítási járulék összegéből. Végül 45 millió euró adókieséssel lehet számolni a társasági és osztalékadóból is - írta az MTI.

Top 0