• Külföld
Faktor

Több ezren emlékeztek Párizsban a tiltás ellenére

Több ezren gyűltek össze délután Párizsban a République (Köztársaság) téren, hogy a pénteki merényletekre emlékezzenek - annak ellenére, hogy a francia kormány biztonsági okokból még éjjel gyülekezési tilalmat rendelt el. A rendőrök megpróbálták hazaküldeni az embereket, de sikertelenül.

fotó: AFP/Joel Saget

fotó: AFP/Joel Saget

Az AFP hírügynökség helyszíni jelentése szerint sokan könnyes szemmel emlékeztek az áldozatokra, és virágokat vittek a francia köztársaságot szimbolizáló Marianne szobor lábához. Egy rendőr a hírügynökségnek azt mondta: csak figyelmeztetik az embereket, hogy ne maradjanak sokáig, de nem akarják megtiltani nekik, hogy emlékezzenek.

fotó: AFP/Joel Saget

fotó: AFP/Joel Saget

A République téren gyűlt össze hatalmas tömeg januárban is azon a terrorizmus elleni történelmi tiltakozó felvonuláson, amelynek élén mintegy ötven ország állam- és kormányfője is ott haladt Francois Hollande francia államfő oldalán - emlékeztet az MTI. Akkor a Charlie Hebdo című szatirikus lap elleni véres merénylet és az azt követő túszejtések 17 áldozatára emlékeztek, a megmozdulás a terrorizmus elleni általános tiltakozás is volt egyben.  

Top 0