• Külföld
Faktor

Botrány a börtönben, rengeteg a halott

Több tucatnyian szöktek meg a fegyintézetből.

Képünk illusztráció.

Képünk illusztráció.

Fotó: Sulyok László

Kilenc fogoly meghalt, 14 pedig megsebesült hétfőn egy brazíliai börtönlázadásban, amelynek során több tucatnyian szöktek meg a fegyintézetből - jelentette a dél-amerikai ország médiája.

Az eset újabb példával szolgál arra, hogy Brazília nem boldogul erőszakcselekményeiről hírhedt büntetés-végrehajtási intézményeinek felügyeletével - írja az MTI. Az O Estado de Sao Paulo című újság hírportálja szerint 106 fogoly szökött meg a főváros közeli Goiania város börtönéből. A szökevények közül a hatóságoknak eddig csupán 27-et sikerült újra elfogniuk.

A lázadásban életét vesztett kilenc fogoly egyikét a híradások szerint lefejezték. A szörnyű eset kapcsán felidézik, hogy az amazóniai Manaus város börtönében pont egy éve tört ki véres lázadás, amelyben 56-an haltak meg, és több áldozat holttestét is lefejezték. A régóta tartó bandaháborúkban gyökerező akkori zavargás börtönbeli összecsapások egész sorozatát indította el, amelynek során 2017 januárjának első húsz napjában összesen mintegy 130 fogoly vesztette életét.

EZT IS AJÁNLJUK:

    Brazíliában túlzsúfoltak a börtönök, és gyakoriak a lázadások. Nemzetközi jogvédő szervezetek ezért gyakran bírálják az országot, külön kifogásolva az elégtelen élelmezést, és hogy a cellák gyakran annyira zsúfoltak, hogy nincs hely bennük lefeküdni.

    A Folha de Sao Paulo című újság egyik hétfői kommentárjában Jorimar Bastos, a brazil börtönőrök szakszervezetének elnöke élesen támadta a kormányt, amiért rendkívül szűkös forrásokat biztosít a goianiai börtön felügyeletére. Bastos szerint a börtönben egy adott időben összesen öt börtönőr kellene, hogy kordában tartsa az intézmény több mint 900 foglyát.

    Kommentek:

    Top 16