• Belföld

Figyelmeztet az ÁNTSZ: többen halnak meg a hidegben

A nagy hideg ugyan nem kedvez a járványok terjedésének, viszont ha lehűl a szervezet, könnyebben beteggé tehetnek a fertőző baktériumok és vírusok - erre figyelmeztet az ÁNTSZ. Azt is írták a közleményükben, hogy ebben a fagyban elsősorban az idősek, a betegek, a csecsemők és a tinédzserek vannak veszélyben. 

Főleg a szívbetegek vannak veszélybenKrónikus betegeknél főleg a szív- és érrendszeri betegeknek kell jobban figyelniük magukra. Emelkedhet a vérnyomásuk, aminek jellegzetes tünete a fejfájás, a tarkótáji nyomás. Nagyon fontos, hogy ne feledjék el bevenni gyógyszereiket. A hideg miatt más tünetei is lehetnek a szívbetegeknek: például görcsök, amelyek mellkasi szorító fájdalomként jelentkezhetnek.  Előfordulhat úgynevezett vesekő kólika is. Ez utóbbi esetben a rohamszerűen előtörő heves fájdalomérzés az ágyéki területen jelentkezik, és rendszerint az alhasba és a  combba sugárzik. Láz nélküli hidegrázás, gyakori fájdalmas vizelési inger, szapora érverés kíséri.

Két százalékkal többen halnak megTélen általában többen halnak meg, mint nyáron. Ez elsősorban a légúti fertőző betegségek, influenza-járványok miatt van. Budapesti adatok alapján a szakemberek kimutatták, hogy télen a hőmérséklet csökkenése a szív- érrendszeri halálozás kockázatát mintegy két százalékkal növeli. Ez a hatás általában a hideghullám megérkezése után 3-7 nappal jelentkezik. Egy nemzetközi vizsgálat során összefüggést figyeltek meg a havazás és a halálos szívrohamok között, amelynek oka – úgy tűnik – inkább a téli csapadékhullás, nem pedig a téli hideg. Mindezek mellett különös figyelmet kell fordítani a kihűlés, fagyhalál megelőzésére.

Még fűtött szobában is ki lehet hűlniA hőmérséklet változásának hatását megfelelő, réteges öltözködéssel, a lakás fűtésével megelőzhetjük - írja az ÁNTSZ. A kihűlés  nemcsak az utcán fordulhat elő, hanem belső térben is, ha tartósan 15 fok alatti hőmérsékleten tartózkodunk – ez főleg az idősek, betegek, mozgásukban korlátozottak esetében jelent kiemelt kockázatot. Fontos, hogy az előrejelzéseket vegyük figyelembe, amikor eldöntjük, milyen ruhát veszünk fel, ha útnak indulunk. Ha erre nem ügyelünk, könnyen felfázhatunk, aminek  hólyaghurut lehet a következménye. A légúti fertőzések száma is megszaporodik ilyenkor. Védekezzünk ellene: aki náthás, köhög, lehetőleg kerülje a zsúfolt közösségi tereket, használjon zsebkendőt, ha köhög, tüsszent. Fogyasszunk több meleg folyadékot, teát, C-vitamin tartalmú gyümölcsöket, zöldségeket (pl. alma, citrusfélék, káposzta).

Több a balesetAz ilyen időszakokban – ha az utak havasak vagy jegesek – megnő a töréssel járó balesetek száma. Budapesti vizsgálati eredmények szerint több mint 5 százalékkal is emelkedhet ez a kockázat a rendkívül hidegben, vagyis mínusz 3,9°C alatti átlaghőmérsékletű napokon.

Top 0