• Külföld

Több út vezethet ahhoz a helyhez, ahol kétezer embert tapostak halálra

Szeptember több mint kétezer zarándok halt meg percek alatt, mikor a muszlimok rituális ünnepén, a haddzson a tömeg egymást kezdte el taposni a Mekkához közeli Minában. A katasztrófát súlyosbította az is, hogy a szent helyhez vezető út nagyon keskeny, így a megriadt tömeg menekülni sem tudott.

Fotó: Europress / Mohammed al-Shaikh - AFP

Fotó: Europress / Mohammed al-Shaikh - AFP

Szaúd-Arábia vezető tanácsa, a Súra ezért javaslatot tesz arra, hogy szélesítsék vagy növeljék azoknak az utaknak a számát, amelyek az ördög megkövezéséül szolgáló minai szent helyszínhez vezetnek – írja a Guardian.

A minai zarándoklat során már gyakran történtek tragédiák, de kiemelkedő volt közülük a 2015. szeptember 24-án történt tömegbaleset. A muszlim zarándokok a rendőrségi útlezárásokat és a tömeg gyenge irányítását is hibáztatták a katasztrófáért. Ezzel szemben a szaúdi hatóságok szerint a zarándokok hibáztak, akik nem követték az előírásokat.

A Súra tanácsára most az illetékes minisztériumok és hatóságok tanulmányozni fogják, hogyan lehetne megkönnyíteni és biztonságosabbá tenni az olyan zarándoklatokat, mint a minai vagy a mekkai, mikor egy időben rengeteg ember torlódik fel egy szűk helyen. Ennek köszönhetően új és szélesebb utak is épülhetnek a sűrűn beépített területeken.

Fotó: Europress / STR - AFP

Fotó: Europress / STR - AFP

A koronaherceg, aki egyben a haddzs bizottság tagja is, a tragédia után alapos vizsgálatot rendelt el, de a nyomozás részleteiről még semmit nem árultak el.

Egyelőre még az sem tisztázott, mi okozta a pánikot, amely miatt a zarándokok egyik hulláma visszafordult, és így a két ellentétes irányú tömeg egymáson taposva menekült a helyszínről. A külföldi hírügynökségek szerint a tömegbalesetben 2297 zarándok halt meg – ezzel katasztrófarekord dőlt a zarándoklaton. Ezzel szemben Szaúd-Arábia a tömegbaleset után két nappal még csak 769 áldozatról beszélt a híradásokban. Irán pedig a valós áldozatszám duplájáról beszélt a tömegbaleset kapcsán.

Mivel a királyság felel a haddzs biztonságos lebonyolításáért, az eset után számtalan külföldi kritikát kaptak. A haddzs és más vallási zarándoklatok több millió muszlimot vonzanak minden évben az országba.

Top 0