• Külföld
Faktor

Több tucat terroristát állítottak bíróság elé

Megkezdődött annak a 29 feltételezett terroristának a pere Macedóniában, akik kapcsolatba hozhatóak az utóbbi évek legvéresebbnek számító terrortámadásával, amelyben tavaly 18-an haltak meg.

Két napon át tartott az összecsapás a macedón rendőrök és a fegyveres csoport között tavaly májusban a koszovói-macedón határ közelében fekvő Kumanovóban. A lövöldözés egy illegálisan felhúzott lakótelepen kezdődött. A harcban több tucat ember megsérült mindkét oldalon. Összesen 18-an haltak meg, köztük 8 rendőr. Az összecsapások közben több ház megrongálódott.

A 29 férfit terrorizmussal és terrorista szervezetben történő részvétellel vádolják. Többségük koszovói, tizenegyen macedóniai albánok, egyikük Albániából származik - írja az MTI.

Hasonló összecsapások 2001-ben voltak a macedónok és albánok lakta Kumanovóban, akkor a macedón fegyveres erők hat hónapon keresztül csaptak össze a Nemzeti Felszabadítási Hadsereg (UCK) albán fegyveres szervezettel, akik szélesebb jogköröket követeltek az albán kisebbségnek. A harcoknak az ohridi békemegállapodás vetett véget, amelynek alapján az albánok jogait kibővítették.

Top 0