• Külföld
Faktor

Tömegsírokra bukkantak, amelyekben csak koponyák voltak

Nem kizárt, hogy újabb emberi maradványokat találnak.

Legalább 33 holttestet találtak három tömegsírban a drogháború sújtotta északnyugat-mexikói Nayarit államban. Mindhárom tömegsírra ugyanazon a környéken, egy banánültetvény közelében bukkantak rá. Feltárásuk még nem fejeződött be, ezért nem kizárt, hogy újabb emberi maradványokat találnak.

Egyes hírügynökségi jelentések szerint nem teljes holttesteket, hanem csupán koponyákat találtak - írja az MTI. Nayarit egyike azoknak a mexikói államoknak, amelyeket leginkább sújtják az egymással rivalizáló kábítószeres bűnszervezetek véres leszámolásai. A drogháborúk miatt tavaly az országban rekordot döntött a gyilkosságok száma: november végéig 23 101 embert öltek meg, a legtöbbet azóta, hogy 1997-ben elkezdtek statisztikát vezetni róla.

A nayariti erőszakcselekmények a Jalisco Új Generáció nevű drogkartell és a letartóztatott Joaquil Guzman drogbáró vezette Sinaloa kartell közötti rivalizálására vezethetők vissza. Nayarit a két klán székhelye, az azonos nevű Jalisco és Sinaloa állam között fekszik. A hatóságok összesítése szerint tavaly 117 embernek veszett nyoma Nayaritban. Az amerikai hatóságok tavaly San Diegóban őrizetbe vették a nayariti főügyészt kábítószer-kereskedelem miatt.

Szakértők szerint a 2006 óta tartó mexikói erőszakhullámot - amelyben több mint 200 ezren haltak meg és több ezren tűntek el - az váltotta ki, hogy a kormány bevetette a hadsereget a kábítószer-kereskedők ellen, ami miatt a nagy droghálózatok kisebb, de erőszakosabb kartellekre estek szét.

Kommentek:

Top 0