• Tech
Faktor

Több teknőssel ütköznek a repülők Amerikában, mint drónnal

Az amerikai Szövetségi Légügyi Hivatal (Federal Aviation Administration, FAA) nyilvánosan elérhető adatbázisában szereplő adatok szerint az elmúlt 25 évben (1990. január 1. és 2015. július 31. között) az ország határain belül a légi járművek 198-szor ütköztek teknősbékákkal. Drónnal viszont egyszer sem.

Fotó: Europress - Johan Ordonez/AFP

Fotó: Europress - Johan Ordonez/AFP

A Mercatus Center elemzője, Eli Dourado vette észre ezeket a számokat. A teknősbékákat ért 198 ütközésből 112-őt 2010 után jelentettek. Az adatbázisba azok az esetek kerülnek be, amikor az USA területén valamilyen légi jármű ütközik valamivel. A jelentéseket önkéntes alapon lehet beküldeni, de az FAA csak azokat fogadja el, amelyek megbízható forrásból (légitársaságok, repülőterek, pilóták) származnak.

Dourado azért választotta ki ezt a furcsa összehasonlítást, mert szerinte az emberek túl sokat aggódnak a drónok miatt, amelyek ezek szerint még soha nem ütköztek repülővel, legalábbis Amerikában. Nemrég egy dokumentumban viszont arról lehetett olvasni, hogy közel 700 olyan bejelentés érkezett az FAA-hoz, amely arról szólt, hogy egy repülő veszélyesen közel került egy drónhoz.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a civil emberek számára az elmúlt években vált elérhetővé a drón, előtte nem vásárolhattak ilyen eszközöket. A légi járművek pedig nyilvánvalóan a földön ütköztek a teknősökkel, viszont nagy a valószínűsége, hogy a levegőben előbb-utóbb valóban ütközni fog egymással egy drón és egy repülő.

Top 0