• Külföld
Faktor

Több szövetségi állam nyújtott be panaszt az Obama rendelete ellen a mosdóvitában

Tizenegy amerikai szövetségi állam panaszt nyújtott be szerdán Barack Obama kormányzatának május elején hozott rendelete ellen, amely szerint az állami iskoláknak és közintézményeknek kötelezően lehetővé kell tenniük, hogy a nemüket megváltoztató amerikaiak a választott nemük szerintit mosdót használhassák.

Az elnöki direktíva a transzneműek "szabad" wc használatát akarja hatalmi döntéssel bevezettetni szerte az Egyesült Államokban. A nem engedelmeskedő állami iskolákat a támogatás megvonásával tervezi szankcionálnák.

A tizenegy szövetségi állam kormányzója "társadalmi kísérletnek" minősítette az elnök politikáját, és bejelentette, hogy hivatalosan tiltakozik ellene.

Ken Paxton, a texasi igazságügyi tárca vezetője azt mondta:

Mindenképpen megküzdünk ezzel, ha kell, a legfelsőbb bíróságig is elmegyünk.

Texas republikánus kormányzója, Gregg Abbott úgy fogalmazott, hogy "az Obama-kormányzat lábbal tiporja az Egyesült Államok alkotmányát" - írja az MTI.

A kormányzati döntés ellen protestáló államok élén éppen Texas áll, de csatlakozott Alabama, Georgia, Louisiana, Oklahoma, Tennessee, Utah, Nyugat-Virginia és Wisconsin, valamint Arizona oktatási tárcája és az északkeleti Maine állam kormányzója.

Több szövetségi állam egyébként nemrégiben olyan törvényeket léptetett életbe, amelyek korlátozzák a transzneműek jogait.

Top 0