• Külföld
Faktor

Elképesztő látvány, több százezer pók borította be hálójával egy görög tó partját

A szokatlan meleg miatt elszaporodtak a legyek és a szúnyogok, ezáltal a pókoknak túl sok táplálék állt rendelkezésükre.

Több százezer pók borította be hálójával a Görögország északi részén lévő Vistonida-tó partját. A ritka jelenséget a biológusok a szokatlanul meleg időjárással magyarázzák.

Euterpe Patetszini, a helyi természetvédelmi park biológusa szerint az évszakhoz képest szokatlanul meleg miatt elszaporodtak a legyek és a szúnyogok, ezáltal a pókoknak túl sok táplálék állt rendelkezésükre, a meleg pedig tökéletes volt a szaporodáshoz.

EZT IS AJÁNLJUK:

    A pókháló bokrokat, kerítéseket és kisebb fákat is beterít mintegy ezer méter hosszan - írja az MTI. A hálót készítő pókok az álláspókok (Tetragnatha) nemzetségébe tartoznak. Ezekről az ízelt lábúakról ismert, hogy vizek közelében szövik hálójukat, néhány faj a vízen is képes szaladni.

    A szakértők szerint ezek a pókok nem veszélyesek, a hőmérséklet csökkenésével és az őszi esők megérkezésével elpusztulnak, hálójuk lebomlik. Hasonló gigantikus pókháló terítette be egy hónappal ezelőtt a szintén görögországi Aitoliko tengerparti város egy partszakaszát.

    Kommentek:

    Top 16