• Külföld
Faktor

Több százan követelték a gyilkossággal vádolt pilótanő elengedését

Több száz fős tömeg vonult kedden Oroszország kijevi nagykövetsége elé. Nagyija Szavcsenko ukrán pilótanő szabadon engedését követelték.

A tüntetésen néhány ukrán parlamenti képviselő és a kelet-ukrajnai szakadárok fogságából szabadon engedett Marija Varfolomejeva újságírónő is részt vett. Az újságírónőt tavaly január 9. óta tartották fogságban a Luhanszk megyei szakadárok, és a múlt héten szabadult.

A kijevi tüntetés békés volt, ellentétben a vasárnapi tüntetésekkel, amikor az aktivisták tojással és kővel dobálták meg a kijevi orosz nagykövetséget. Moszkvában a nap folyamán néhány tucat ember tüntetett Szavcsenko szabadon engedéséért, de a rendőrség feloszlatta a megmozdulást, és 30 embert őrizetbe vett - közölte az Interfax orosz hírügynökség.

Fotó: Europress-Sergei Venyavsky/AFP

Fotó: Europress-Sergei Venyavsky/AFP

EZT IS AJÁNLJUK:

    Nagyija Szavcsenkót azzal vádolják, hogy rejtett megfigyelőként elárulta az ukrán hadseregnek két orosz televíziós újságíró hollétét. A két tévés, Igor Kornyeljuk és Anton Volosin a kelet-ukrajnai Luhanszk megyében 2014 júniusában ukrán aknatűzben halt meg. A pilótanő - korábbi nyilatkozatát megváltoztatva- viszont azt mondta, hogy felderítő küldetésen volt a kérdéses helyszíntől néhány kilométerre, és még az újságírókat megölő aknatámadás előtt elfogták a szakadárok.

    Ukrajna szerint a pilótanőt elrabolták, ezért hadifogolyként kellene bánni vele. Szavcsenko - akire az orosz ügyész 23 év börtönt és pénzbüntetés kiszabását kérte - "száraz" éhségsztrájkba kezdett, amiért tárgyalásán a bíró elhalasztotta az utolsó szó jogán elmondandó beszédét.

    Top 16