• Külföld
Maksa Mónika

Több száz rendőrt és katonát küldtek a határra

Nagyjából 700 macedón rendőrt és katonát telepítettek Macedónia Görögországgal közös határára, hogy ne ismétlődhessen meg a hétfőihez hasonló erőszakos eset. A görögök is kirendeltek egy 15-20 fős különleges egységet a határra.

Azért szigorítottak a biztonsági intézkedéseken, hogy ne ismétlődhessen meg a hétfőihez hasonló eset. Hétfőn nagyjából 300 migráns törte át a határon épített kerítést, és megpróbált erőszakkal Macedóniába jutni.

Kedden nem volt semmilyen incidens a görög-macedón határon, de a feszültség továbbra is érezhető a helyszínen.

A görög oldalon már majdnem 10 ezer migráns van, főleg szíriaiak és irakiak. Napközben is több százan érkeztek, a legtöbben taxival és gyalog. A határ mentén hatalmas sátortábor alakult ki, amely napközben tovább növekedett, annak ellenére, hogy éjjel az eső sokat eláztatott. Az idomeni befogadótáborban 1500 ember számára van hely.

EZT IS AJÁNLJUK:
  Migránsok a görög-macedón határon. Forrás: Europress - AFP/Louisa Gouliamaki

  Migránsok a görög-macedón határon. Forrás: Europress - AFP/Louisa Gouliamaki

  A nemzetközi vasúti forgalom napok óta szünetel, kedd délután azonban egy romlandó árut szállító tehervonat átmehetett a határon. A hatóságok olyan gyorsan nyitották ki és csukták vissza a határkaput, hogy a migránsoknak nem volt idejük átszökni. Van olyan migráns, aki több mint egy hete vár arra, hogy beléphessen Macedóniába.

  Macedónia állítólag azért nem enged tovább egyetlen embert sem, mert Szerbia is korlátozta a migránsok belépését. A nyugat-balkáni országok a múlt héten 580-ra korlátozták a területükön naponta átengedett migránsok számát, ennél azonban jóval kevesebbet engednek be a valóságban. A hivatalos adatok szerint Macedóniában ezren várnak arra, hogy beléphessenek Szerbiába, és Szerbiában is ezer migráns van, aki egyelőre nem folytathatta útját Horvátország felé.

  Az MTI tudósítója szerint a határ macedón oldalán is vannak olyanok, akik annak ellenére, hogy a kerítésen átjutottak, nem mehettek tovább.

  Szerbiába kedd éjszaka csak 190 ember érkezett, és további 600 olyan migráns van, akit a horvát határtól vittek vissza. Őket a szerbek, amint lehet, visszaviszik Macedóniába.

  Top 16